Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

26 oktober 2020

Kosten efficiënt processen automatiseren door scripting

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

Dat Corona een significante impact heeft op elke onderneming, hoeft niet langer gezegd te worden. Sinds de uitbraak werden de meeste van ons verplicht de werkplek in vraag te stellen. Het niet langer als team op 1 fysieke locatie aanwezig zijn, bracht nieuwe challenges bij elke marketingafdeling, redactieteam en prepress omgeving.

Het thuiswerken werd de nieuwe standaard waardoor IT afdelingen een versnelling hoger diende te schakelen. Iedereen diende plots over VPN-toegang te beschikken, de nodige video conference tools zoals Teams of Zoom moesten worden geïnstalleerd, collega’s hadden toegang nodig tot centrale netwerklocaties, ERP en/of PIM systemen en ga zo maar even verder …

Ook de gekende processen worden nu meer dan ooit in vraag gesteld. Het fysiek gescheiden  zijn van de werkplek zorgt ervoor dat niet alle taken meer zo vanzelfsprekend kunnen worden uitgevoerd. Lagere snelheden van internetverbindingen en ingevoerde veiligheidsprotocollen beperken vaak de mogelijkheden van de gebruikers. Ook de beschikbare projectbudgetten staan meer dan ooit onder druk, waardoor tijdrovende repetitieve handelingen die vroeger nog manueel gebeurde, nu wel plots automatisch moeten worden uitgevoerd. Maar niet alleen bij bestaande projecten worden taken onder de loep genomen, ook bij nieuwe opdrachten worden nu automatisch bijkomende denkoefeningen voorzien om alle manuele en tijdrovende stappen zoveel mogelijk te elimineren. Automatisatie draait vaak niet alleen rond het besparen van kosten of om collega’s de ruimte te geven zich te kunnen focussen op hun kerntaken, maar ook om het voorkomen van fouten. Taken die worden uitgevoerd d.m.v. automatische processen gebeuren steeds volgens dezelfde logica, op dezelfde wijze, meestal sneller en dus foutvrij.

Node.js

Wanneer over scripting wordt gesproken, denk men al snel aan batch-, shell-, Python, VBscripts, Applescripts, enz. Een taal die nog vaak over het hoofd wordt gezien is Javascript. Deze scriptingtaal wordt al meer dan 15 jaar prima ondersteund in oplossingen zoals Vjoon K4, Enfocus Switch en diverse Adobe pakketten. De eerlijkheid gebied ons te vertellen, dat tot voor kort vaak een oude standaard van deze taal werd ondersteund. De mogelijkheden waren daarom vaak beperkter, of vergde creatieve oplossingen om sommige problemen op te lossen.

De laatste jaren is Node.js aan een heuse opmars bezig. Dit krachtig framework laat toe om moderne Javascripts uit te voeren, niet alleen in uw vertrouwde browser, maar ook op systeemniveau of geïntegreerd in eigen ontwikkelde oplossingen. Deze krachtpatser is dan ook bij diverse vendors niet onopgemerkt gebleven en zo is het met de laatste nieuwe versie van Enfocus Switch mogelijk Node.js scripts te integreren. De oudere, legacy, Javascripts worden voorlopig nog ondersteund, maar zullen vermoedelijk de komende jaren moeten vervangen worden door deze nieuwere oplossing. Ook bij Adobe heeft met eindelijk besloten hun verouderde scriptondersteuning in een nieuw jasje te steken en de komende jaren zullen de gekende pakketten worden voorzien van een nieuwe script engine waarbij Node.js een belangrijke rol zal spelen.

Vjoon K4

Vjoon K4

Vjoon K4, een waanzinnig krachtige oplossing voor redactionele omgevingen, bevat niet alleen alle noodzakelijke tools om de productie van elke publicatie door medewerkers op gelijk welke locatie te stroomlijnen, het bevat ook de mogelijkheid om d.m.v. scripts voor elke uitdaging een gepaste oplossing uit te werken. Wie zo bv. bijkomende functionaliteiten zoekt om content te voorzien voor de meest exotische vertaalsystemen, web platformen of digitale publicaties hoeft dus niet te vrezen.

Adobe

Adobe

Adobe is met zijn krachtige softwareoplossingen al jaar en dag de de facto standaard in elke creatieve omgeving. Verschillende toepassingen bieden alle mogelijke tools om designers maximaal te ondersteunen in het creatieve proces. Wat vaak minder geweten is dat in verschillende van deze oplossingen mogelijkheden bestaan om d.m.v. scripts enorme snelheidswinsten te boeken. Wie zijn gading niet kan vinden in de standaard bij het programma meegeleverde scripts of in scripts aanwezig op diverse websites of bij vendors, kan vaak een oplossing op maat laten uitwerken die perfect aansluit bij de noden van het project.

Enfocus Switch

Enfocus Switch

Enfocus Switch, een solide workflow oplossing voor elke marketing of prepress team, heeft standaard heel wat tools beschikbaar die het mogelijk maken stappenplannen op maat uit te werken die bepalen hoe bestanden automatisch moeten worden opgepikt en verwerkt. Deze flexibele workflows kunnen zonder problemen grote hoeveelheden bestanden in een record tempo foutvrij verwerken. Wie tussen het aanbod aan beschikbare modules om zijn stappenplan te bouwen niet de gewenste oplossing kan vinden, kan ook hier gebruik maken van de scripting module om handelingen op maat uit te werken.

Conclusie

2020 is het jaar geworden waar in veel bedrijven de digitale transformatie een boost heeft gekregen. De Covid-19 pandemie zorgt voor een ware revolutie in de manieren waarop we werken en projecten die we opnemen. Redactionele, marketing en prepress automatisering is nu meer dan ooit een must voor wie kostenefficiënt, foutvrij, performant en robuust teams wil ondersteunen. Scripts kunnen hier een belangrijk onderdeel van uitmaken en met de komst van Node.js worden heel wat mogelijkheden eenvoudiger beschikbaar. Of je nu kiest om zelf aan de slag te gaan of beroep wil doen op een partner, performante oplossingen kunnen elk creatief team ondersteunen in het sneller en foutvrij uitvoeren van repetitieve handelingen. Wil je vrijblijvend meer weten over welke mogelijkheden er zijn binnen jouw team, of ben je op zoek naar een dergelijke opleiding? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze experten.