Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

3 oktober 2018

Affinity Publisher vs Adobe InDesign

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

We kunnen niet ontkennen dat we lange tijd hals reikend hebben uitgekeken naar de eerste (beta) release van Affinity Publisher. Sinds de eerste teaser video vorige Kerstperiode de wereld werd ingezonden, stond in onze agenda augustus 2018 in het rood omcirkelt en hielden we angstvallig de mailbox in de gaten. Net op de valreep volgde de langverwachte mail waarin Affinity zijn eerste download link ter beschikking stelde en dat de verwachtingen hooggespannen waren, is op zijn minst een understatement te noemen.

Al enkele jaren zijn we trotse eigenaars van Affinity Photo en Designer, de respectievelijke alternatieven voor Adobe Photoshop en Illustrator, en Affinity bewees met beide pakketten dat ze over de nodige knowhow beschikken om robuuste en kwalitatieve pakketten voor de grafische sector op de markt te kunnen brengen. Dat dit bij Apple ook niet onopgemerkt was gebleven, bleek al snel door Affinity Photo reeds in 2015 te bekronen met de titel “App of the year”. De komst van het programma Affinity Publisher, een alternatief voor Adobe Indesign, zorgt er nu ook voor dat elke vormgever in de toekomst een totaal oplossing kan terugvinden bij Affinity, zonder nog bij Adobe te hoeven aan te kloppen. Zowel het creëren van vector-art, het bewerken van afbeeldingen, als het samenvoegen van alle elementen in een mooie compositie sluit nu perfect op elkaar aan door het aanbieden van de juiste oplossingen.

We moeten toegeven, als Indesign gebruiker zijn we verwend met een uitgebreid aanbod aan toeters en bellen die ons instaat stellen om snel mooie resultaten op te leveren. Zal Publisher aan onze verwachten voldoen? We shall see…

De installatie van Affinity Publisher

Het downloaden loopt alvast super vlot. De installatiebestanden zijn slechts enkele honderden MB’tjes groot en zijn in een mum van tijd binnengetrokken. Snel kunnen we overgaan tot de installatie en ook dat verloopt prima. In een mum van tijd is ons programma geopend en kan onze ontdekkingstocht beginnen.

 

De interface

De donkere interface is volledig in lijn met de andere Affinity pakketten en ook in dit pakket merken we onmiddellijk de integratie van verschillende “Persona’s” op. Hiermee zal het mogelijk worden supersnel te wisselen tussen de verschillende Affinity producten. Helaas werd dit in de huidige beta versie nog niet geactiveerd, dus konden we het nog niet testen.

Mocht je de voorkeur geven aan een interface in een lichtere kleur, dan kan je dat aanpassen bij de voorkeuren. Verder merken we aan de linkerzijde het tools paneel, en bovenaan de toolbar menu op. Beide bevatten, net zoals bij de andere Affinity producten, een overzicht van tools met mooie iconen. Beide gebieden zijn trouwens volledig te personaliseren, wat het handig maakt om veel gebruikte opties toe te voegen, of anderen te verwijderen. Wel is het jammer dat we niet onmiddellijk kunnen terugvinden hoe we deze instellingen kunnen exporteren, back-uppen of overbrengen naar een andere computer. Personen die gewend zijn met Indesign te werken, zullen weinig problemen ondervinden om met deze interface aan de slag te gaan.

Werken met documenten en pagina’s

Het aanmaken van een nieuw document is kinderspel. Alle vertrouwde instellingen die we kennen in  Indesign, kunnen we ook in het “New document” venster in Publisher terugvinden. Bij de oudere beta versies was het nog niet mogelijk om bleed instellingen onmiddelijk in te geven, maar sinds versie 1.7.0.145 werd dit probleem opgelost. Standaard zijn bleed margins niet zichtbaar, maar die kan je heel snel tonen.Nadat het nieuwe document is aangemaakt merken we in de linker kolom onmiddellijk een overzicht van onze pagina’s alsook de mogelijkheid om master pages aan te maken. Het gebruik voelt onmiddellijk intuïtief aan. De voorvertoningen van de pagina’s lijken ons redelijk groot maar dit is snel aangepast. En net zoals in Indesign kunnen we ook in dit programma verschillende pagina afmetingen combineren. Helaas bleek dit nog niet helemaal te werken maar het ziet er alvast veelbelovend uit.

Features Affinity Publisher vs InDesign

Naast bovenstaande features zijn er nog heel wat andere tools in Affinity Publisher. Bekijk in ons uitgebreid artikel “Affinity Publisher vs Indesign” de volledige detail over de tools.

Tromgeroffel… Het verdict Affinity Publisher vs Indesign

De laatste 25 jaar hebben we enorm veel weten veranderen in de digitale prepress omgeving. De komst van Illustrator, Photoshop en Pagemaker zorgde in het begin voor een ware revolutie in de prepress omgeving en bood een waaier aan nieuwe mogelijkheden met wat niet kon in de klassieke reprografie. Al snel zagen we hoe QuarkXpress de plaats innam van Pagemaker als meest gebruikte applicatie voor het professioneel vormgeven van drukwerk. Hoogmoed, torenhoge prijzen en een compleet gebrek aan innovatie was de perfecte voedingsbodem voor nieuwe spelers om het over een andere boeg te gooien. En zo zag Adobe Indesign het levenslicht. En plots kon je wel eenvoudig en zonder extra plug-ins slagschaduwen gebruiken. We moeten bekennen: de eerste versies van Indesign waren niet echt prettig om mee te werken maar enkele versies later stond er een stabiel en functioneel product, wat toen nog aan semidemocratische prijzen in de markt werd gezet. En wat niemand voor mogelijk achtte gebeurde toch. Een grote groep van gebruikers stapte over.

Nu, vele jaren later, merken we dat een aantal van die gebruikers minder tevreden is over een product wat ze ooit met trots gebruikte. De overschakeling naar een huurmodel joeg niet alleen vele freelancers, maar ook de gerenommeerde bedrijven in het harnas. Maar ook inzake nieuwe functionaliteiten en bugfixen hoeft het bij Adobe niet meer zo snel te gaan. Een voorbeeld hiervan is dat we zelf in januari 2018 een perfect reproduceerbare bug die Indesign deed crashen, bij Adobe hebben gemeld, en waarvan we slechts enkele weken geleden informatieve feedback hebben over ontvangen. Wanneer het probleem effectief zal opgelost worden hebben we het raden naar. Dit staat in schril contrast met softwarebedrijven zoals Jetbrains die er wel in slagen om binnen enkele dagen een probleem op te nemen, correct en duidelijk hierover te communiceren, en om vervolgens enkele weken later en na grondig testen met een update te komen waarin het probleem werd aangepakt. Met de huidige prijs van een CC-abonnement zou je ook bij Adobe diezelfde service verwachten, maar helaas pindakaas. Dus waarom zou 15 jaar later niet opnieuw kunnen gebeuren met Indesign wat er toen met QuarkXpress gebeurde?

De nieuwe Affinity Publisher applicatie is veelbelovend en de beta versie ziet er alvast mooi uit. De eerste versie zal dan ook een prima oplossing zijn voor marketing en kleinere prepress afdelingen of copyshops. Echter, wie op zoek is naar een volledige Indesign vervanger voor geavanceerde magazine- en/of boekopmaak, zal misschien nog enkele versies geduld moeten hebben. Maar als nieuwe disruptieve speler is Affinity zich enorm bewust van een grote groep gebruikers die op zoek is naar een alternatief, en dat merk je op de forums van Affinity zelf, waarbij alle feedback supersnel wordt opgenomen en behandeld door het Affinity team. Iets wat bij Adobe al lang niet meer mogelijk is. Ook de zeer scherpe prijzen waar de programma’s mee in de markt worden gezet, stemt bij veel mensen zeker tot nadenken. De vermoedelijke prijs van Affinity Publisher zal rond de 55 euro liggen, éénmalig, zonder huurmodel. U lees het goed! Wij zijn alvast overtuigd. Affinity Publisher wordt een blijver en zal Indesign het vuur aan de schenen leggen. En wie weet, zal het zelfs binnen enkele jaren onze Indesign software volledig overbodig maken …

Affinity Publisher is beschikbaar voor zowel Mac als Windows gebruikers.

Meer info: https://affinity.serif.com/en-gb/publisher/