Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

18 maart 2024

Lannoo migreert bijna een miljoen assets naar nieuw DAM-systeem

Joska Fleerackers
Marketeer bij Catena Company

Lannoo is de  grootste Belgische uitgeverij met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1909. Het bedrijf staat bekend om zijn breed scala aan publicaties, variërend van algemene non-fictie tot toerisme en van kookboeken tot wetenschappelijke werken. Het geniet een uitstekende reputatie voor kwaliteit en invloed op de culturele en literaire wereld in België en Nederland. Met een groot assortiment dat blijft groeien, is het van cruciaal belang om te werken met een DAM-systeem. Zo kan Lannoo haar content sneller publiceren en gemakkelijker aanpassen voor de verschillende distributiekanalen, waaronder gedrukte publicaties, e-books en online platforms.

Hiervoor kwam Lannoo bij Catena Company aankloppen.

Een onbegonnen werk

De grootste uitdaging lag in het migreren van bijna een miljoen assets, een taak die voor velen onoverkomelijk lijkt.

De bestaande metadata van hun vorig DAM-systeem werd naadloos overgezet naar de juiste taxonomie in het nieuwe DAM-platform en dit volledig geautomatiseerd. Op deze manier verliep de migratie van de assets vlot en zonder problemen. In slechts twee maanden tijd werden al hun assets overgezet naar hun nieuw DAM-systeem.

Om er zeker van te zijn dat geen enkele asset werd vergeten, werd aan het eind van de migratie een delta-overdracht uitgevoerd. Hierbij werden de ontbrekende elementen vanuit het verouderde DAM-systeem naar het nieuwe DAM-platform geïmplementeerd. Momenteel maakt Lannoo gebruik van een indrukwekkende opslagruimte van 16 terabytes. Cijfers om ‘U’ tegen te zeggen.

Toevoegen van metadata gebeurt automatisch met gegevens uit Microsoft Dynamics NAV. Door de integratie met Microsoft Dynamics NAV is enkel het ISBN-nummer van een boek nodig om automatisch andere metadata toe te voegen zoals de titel, de auteur en beschrijvingen. Deze belangrijke informatie dient zo maar op één plaats bijgehouden en aangepast te worden.

Automatisch worden gegevens uitgewisseld met e-commerce platformen van derden. ONIX is een standaard voor het delen van gestructureerde informatie over boeken en publicaties. Het wordt veel gebruikt in de uitgeversindustrie om boekgegevens, zoals titels, auteurs, prijzen en beschrijvingen op een gestandaardiseerde manier te organiseren en uit te wisselen. Dit helpt boekverkopers, bibliotheken en online boekwinkels om gemakkelijk en consistent boekinformatie te ontvangen en te delen. Voor Lannoo betekent dit concreet dat de cover, backcover, flaptekst en inkijkpagina van een boek vanuit de DAM ook beschikbaar zijn op externe platformen zoals Bol.com en Fnac.

Lannoo moet zich geen zorgen meer maken over de uniformiteit van de beelden die door externe partners worden gebruikt, omdat ze nu altijd up-to-date en volledig onder hun controle zijn.

Misschien vind je deze case studies ook interessant

Deze blogs zullen je wellicht ook interesseren