Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

15 mei 2019

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

Voor wie over een Adobe CC abonnement beschikt, was het vorige week wellicht even slikken. Abonnees ontvingen een mail met belangrijke wijzigingen rond het gebruik van verschillende Adobe programma’s.

Wat is er juist aan de hand?

We leggen het even uit. Adobe heeft met onmiddellijke ingang besloten de licentieovereenkomst voor alle CC abonnees aan te passen. Hierdoor is het niet langer toegestaan oudere versies van specifieke Adobe programma’s te installeren, distribueren, deployen, gebruiken of zelfs te bezitten. En dit voor alle individuele, team- en enterprise gebruikers. Adobe heeft ondertussen ook de niet toegestane applicaties verwijderd uit het download aanbod van Creative Cloud waardoor deze niet meer kunnen geïnstalleerd worden. Om juridische stappen van 3th party leveranciers te voorkomen, vraagt Adobe met klem deze oudere software te verwijderen. Adobe maakt zich sterk zelf geen stappen te zullen ondernemen om software bij gebruikers te verwijderen.

Een overzicht

Hieronder een oplijsting van de programma’s in kwestie.

 Programma’s  Toegestane versies      Niet langer toegestaan
 Photoshop      CC 20, CC 19, CC 18.1.7      CC 18.1.6 en voorafgaand, CC 17, CC 16, CC 15, CC 14, 13    
 InDesign      CC 14, CC 13, CC 12, CC 11, CC 10      CC 9, 8    
 Premiere Pro      CC 13, CC 12       CC 11, CC 10, CC 9, CC 8, CC 7, 6     
 Media Encoder      CC 13, CC 12       CC 11, CC 10, CC 9, CC 8, CC 7, 6    
 After Effects      CC 16, CC 15       CC 14, CC 13, CC 12, 11     
 Animate      CC 19, CC 18       CC 16, CC 15, CC 14, CC 13, 12    
 Audition      CC 12, CC 11      CC 10, CC 9, CC 8, CC 7, CC 6, 5    
 Lightroom Classic      CC 8, CC 7, CC 6.1.4 gedownload na 03/13/2019      CC 6, CC 5, CC 4    
 Bridge      CC 9, CC 8      CC 7, CC 6    
 Prelude      CC 8, CC 7      CC 6, CC 5, CC 4, CC 3, CC 2, 1    
 SpeedGrade      Dit product wordt niet meer aangeboden.   CC 9, CC 8, CC 7, 6    
 Captivate      Captivate 2019, Captivate 2017 (10.0.1)      Captivate 2017 (10.0.0)    

Voor alle andere paketten en versies verandert er niets.

Versies controleren

Hoe controleer je over welke versie van een programma je beschikt? Door in het Adobe programma in de menu met de programmanaam te kiezen voor “About …” of “Info over …” kan je heel snel terugvinden welke versie je bezit.

Wat nu?

Voor wie de laatste nieuwe Adobe pakketten op de voet volgt, is er vermoedelijk geen probleem. Ze zullen reeds over de laatste versies beschikken, en alles blijft prima werken. Wie nog op zijn harde schijf over de oude versies zou beschikken, kan deze op Mac heel eenvoudig in de prullemand plaatsen en verwijderen. Microsoft Windows gebruikers kunnen via de gebruikelijke weg bij de systeeminstellingen het programma verwijderen.

Voor wie niet met de laatste versies werkt, is enige waakzaamheid geboden. Misschien werd het updaten naar de laatste versie uitgesteld voor een specifieke reden. Zo kan het gebruik van bijkomende plugins, scripts of andere automatisatieoplossingen een belangrijke factor zijn geweest in het uitstellen van deze stap. Alvorens een migratie door te kunnen voeren, is het cruciaal dat een grondige analyse wordt gemaakt waarbij wordt afgetoetst of deze bijkomende functionaliteiten zullen blijven werken in de nieuwste versies.

Ook kunnen Adobe pakketten deel uitmaken van serveroplossingen zoals Enfocus Switch, vjoon K4 en/of Indesign Server. Zo kan deze ‘onschuldige’ aanpassing van de licentievoorwaarden een impact hebben op de ganse workflow.

Geen onbelangrijk gegeven is een disaster recovery scenario.  Dat is wanneer bovengenoemde oplossingen of systemen zouden crashen en een herinstallatie aangewezen is, maar de verouderde software niet langer beschikbaar is via de Creative Cloud Desktop App. De systemen kunnen dan mogelijks niet opnieuw online worden gebracht.

What else?

Een ander belangrijk element in een mogelijke migratie is de beschikbare hardware. Een initieel eenvoudig lijkende upgrade kan tijdens de migratie in de fout gaan. Zo verwacht de nieuwste software moderne hardware specificaties. Niet onbelangrijk is dat wordt gecontroleerd of de huidige systemen nog voldoen aan alle vooropgestelde hard- en software eisen van de leveranciers.

Heb je vragen?

Heb je vragen, of twijfel je om deze stap te nemen, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Als Adobe Integration partner beschikken we over de nodige expertise om jouw migratie vlekkeloos te laten verlopen.