Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

16 november 2022

Alle nieuwigheden in Adobe After Effects 2023

Joska Fleerackers
Marketeer bij Catena Company

De nieuwste versie van Adobe Creative Cloud is enorm gefocust op het vereenvoudigen van online samenwerken. Maar bij After Effects is dat anders. Hier ligt de focus op het verbeteren van je workflow. De aangekondigde nieuwigheden binnen Adobe After Effects zorgen ervoor dat je efficiënter werkt met het programma. We hebben ze al uitgebreid besproken tijdens ons gratis online Adobe CC Event, maar zetten ze graag nog eens op een rijtje.

Compositie Presets

Tot en met de vorige release was de standaard preset een 16:9 formaat. Maar daar is nu verandering in gekomen. Vandaag de dag is het niet meer vanzelfsprekend dat alle platformen een 16:9 formaat gebruiken. Bijvoorbeeld Instagram, die werkt aan de hand van een vierkantformaat. In After Effects zijn er een hele hoop sociale mediapresets bijgekomen in de preset settings. Pas op deze manier je video in een-twee-drie aan naar het juiste formaat.

© Adobe.com

Frame.io integratie

Frame.io maakt sinds kort deel uit van je Creative Cloud-abonnement. Hoe werkt dit minder gekende platform?

Het is eigenlijk heel makkelijk. Je uploadt de actieve sequence in After Effects en kiest voor share for review. Je krijgt de mogelijkheid om de persoon, met wie je het project deelt, rechtstreeks te mailen met een online link en een extra boodschap.

Het groot voordeel van Frame.io? Het werkt via een camera-to-cloud systeem. Daardoor kan deze persoon van eender waar ter wereld, thuis, op kantoor, in een ander land of zelfs een ander continent feedback geven. Deze feedback wordt gegeven in de vorm van tekst of een aanduiding op het scherm. Het project in Frame.io is gelinkt en geeft je de mogelijkheid om de feedback in After Effects te bekijken. Wanneer je een comment aanduidt, ga je meteen naar het juiste moment in je tijdslijn. Een tip? Maak het jezelf makkelijk door reacties te groeperen, af te vinken en te beantwoorden.

Helaas moeten we wel meegeven dat er een limiet staat op het aantal video’s die je uploadt op Frame.io. Wil je dit graag verhogen of wil je de mogelijkheid hebben om in verschillende teams te werken? Dan moet je zeker de betaalde versie van dit platform overwegen.

© Adobe.com

Nog enkele zaken om je workflow te verbeteren

 • 264 Encoding: eindelijk kan je H.264 bestanden renderen vanuit de render queu. Dit is een veel flexibelere manier van werken.
 • Snellere tijdslijn navigatie: een grote workflow verbetering is dat je sneller kan navigeren doorheen je tijdslijn. Druk op de letter K om naar de vorige keyframe te gaan en de letter J brengt je naar de volgende. Het nadeel van alleen deze twee toetsen te gebruiken is dat het bij elke keyframe in je project stopt. Ook de keyframes in lagen waar je momenteel niet in werkt. Om dit nadeel te omzeilen, druk je de shift toets in.
 • Gekleurde keyframe labels: kleuren toewijzen aan je keyframes is een enorme vooruitgang voor je workflow. De nieuwe feature brengt enkele voordelen met zich mee:
  • Onderscheid verschillende keyframes visueel.
  • Selecteren van keyframes in dezelfde kleur is veel makkelijker.
  • Voer wijzigingen door in dezelfde kleur met slechts één klik.
  • Componenten zijn makkelijker te organiseren, identificeren en terug te vinden.
 • Scene Edit Detection: herken aan de hand van Adobe Sensei automatische scènewisselingen. Zo moet je niet langer handmatig door al je beeldmateriaal gaan. Voeg markeringen toe om de overgangen visueel terug te vinden.
 • 3D model importeren: experimenteer je graag met animaties? Dan kan je eens proberen om 3D modellen te importeren in After Effects en de uitdaging aan te gaan.