Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

25 mei 2020

Podcasts over video en motion graphics

Fernando Pauwels
Trainer Video & Animatie

Herinner je die tijd nog? Je zat in je wagen eindeloos te draaien aan de zenderknop, op zoek naar een radiostation waar iets op te beluisteren viel? Je was geïnteresseerd in informatieve praatprogramma’s maar je vond nooit je specifieke gading in het lichte radioaanbod? Of je zocht iets om die dagelijkse treinrit mee te overbruggen en je wilde tegelijkertijd ook iets bijleren?

Toen ontdekte je dat er zoiets bestond als podcasts die je kon beluisteren op je smartphone! Alsof er een nieuwe wereld voor je openging. Een podcast is een reeks van digitale audiobestanden, die je kan downloaden op het internet in verschillende afleveringen. Luisteraars kunnen zich abonneren op hun favoriete podcast en kunnen er online of offline naar luisteren. Bovendien zijn podcasts (meestal) gratis!

Je kan naar podcasts luisteren op de Podcasts app, als je een iPhone hebt. Ook voor Android zijn er podcasts apps, zoals Google Podcasts. En de waaier aan mogelijke podcasts is eindeloos groot.

Ik lijst hieronder een aantal informatieve professionele podcasts op waar ik als video en motion graphics professional zelf graag naar luister.

Podcasts over Cinematografie

Ben je geïnteresseerd in cinematografie? Luister dan zeker eens naar de podcast van Alex Ferrari – Indie Film Hustle. Door zijn no-nonsense aanpak en een reeks interessante gasten die hij interviewt, krijg je telkens een insider perspectief van op diverse filmsets. Je leert meer bij over de creatieve aanpak van bepaalde regisseurs, wat hen drijft en motiveert. Niet voor niets is deze podcast al jarenlang de meest beluisterde podcast voor filmmakers.

Een andere, erg boeiende podcast over cinematografie, is “The Wandering DP podcast” van Patrick O’Sullivan. Tijdens zijn uitzendingen interviewt hij bekende en minder bekende “directors of photography”, waarin zij vaak de belichting van een bepaalde scene toelichten. Op zijn website kan je van die verschillende scenes ook de belichtingsschema’s downloaden. Dit is erg interessant om meer bij te leren over belichting. Je krijg een blik achter de schermen van diverse commercials en leert veel bij over de keuzes die top professionals maken en het hoe en waarom achter deze keuzes.

Podcasts over Motion Graphics

Mocht motion graphics meer je ding zijn, luister dan zeker eens naar de “School of motion” podcast. Regelmatig interviewen zij ontwerpers, animatoren, producers, etc. binnen de Mograph community. Zij publiceren ongeveer 2 podcasts per maand en daar zitten vaak steengoede interviews tussen waar je veel van leert.

Een andere, die minder regelmatig publiceert, maar wel goede content brengt, is de “Greyscalegorilla” podcast over animatie in 3D. Zij richten zich vooral op een publiek dat bezig is met Cinema 4D maar raken ook aan andere onderwerpen zoals design, belichting, etc. Door hun directe link met Maxon zijn zij ook vaak de eerste die nieuwtjes uit de Mograph wereld te delen hebben.

Podcasts over Grafisch Ontwerp

Indien je vooral geïnteresseerd bent in grafisch ontwerp, luister dan zeker eens naar “The Honest Designers show”. Dit is een wekelijkse podcast, waarin illustratoren, grafisch ontwerpers, letterkunstenaars etc. elkaar ontmoeten om praktische tips uit te wisselen. Erg boeiend om naar te luisteren, niet alleen omdat er over praktische zaken gesproken wordt, maar ook omdat je telkens nieuwe namen ontdekt waardoor je verder geïnspireerd raakt.

 

De rode draad die deze podcasts verbindt, is dat ze allemaal experten aan het woord laten of persoonlijke expertise ten toon spreiden. Want je vraagt je misschien af, waarom deze professionals gratis podcasts maken? Zijn ze dan geen zelfstandigen die ergens hun brood mee moeten verdienen? Het kunnen etaleren van expertise is de kracht van deze podcasts voor creatieve professionals. Doordat ze in een podcast expertise kunnen aantonen en in aanraking komen met andere experten binnen hun domein, kunnen ze vaak een versneld creatief traject afleggen (de betere commercials filmen, projecten aantrekken met een hoger budget, etc.)

Tenslotte, misschien heb je zelf ook iets te delen met de wereld? Heb je ook een expertise die je in de verf wil zetten? Heb je al overwogen dat te doen via een podcast? Deze zomer organiseert Catena Company een specifieke opleiding rond het maken van podcasts met Adobe Audition.