Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

9 oktober 2019

20-jarig bestaan Adobe InDesign

Natasja Van der Jonckheyd
Digital Marketeer bij Catena Company

Het 20-jarige bestaan van Adobe InDesign roept toch wat nostalgie op bij Catena Company. Onze docent Patrick Toebosch heeft tijdens zijn carrière de route die Adobe InDesign heeft afgelegd op de voet gevolgd. We vroegen aan Patrick hoe hij deze evolutie heeft beleefd en wat voor hem de hoogtepunten waren.

Heb je Adobe InDesign weten opstarten?

“Ik weet nog dat de opstart van Adobe InDesign begon op 31 augustus 1991, in die tijd was dat onder de naam ‘K2 versie 1.0’ en was het te verkrijgen als een ‘single product’. Jammer genoeg heb ik die lancering gemist, maar vanaf versie 2.0 was ik erbij. Met Adobe InDesign gaf Adobe een antwoord op de vragen die QuarkXPress en Pagemaker niet konden oplossen. Adobe heeft bij het ontwikkelen van Adobe InDesign een totaal nieuw concept gebruikt. Een kern omringd door uitbreidingen. Door die uitbreidingen werd Adobe InDesign voorzien van vectoriële tekenvaardigheden, een book functie, kerning, geavanceerde OpenType functionaliteiten, transparantiefeatures en nog veel meer.”

“De 1.0 versie werd iets te snel gelanceerd omdat Adobe ermee wilde uitpakken op een beurs. De ontwikkelaars waren eigenlijk nog niet klaar wat resulteerde in een versie met nog heel wat bugs. Ik heb de bèta versie van 2.0 mogen testen, dat was veelbelovend.”

Hoe heb je Adobe InDesign zien evolueren tijdens je carrière?


“Met Adobe InDesign kwam er een fantastisch programma op de markt: een tool om typografisch mooie print lay-outs te maken met daarbij krachtige ondersteuning voor plug-ins. Door de opbouw van het programma en de open architectuur ervan kon iedereen plug-ins ontwikkelen en deze voor iedereen beschikbaar stellen. Zo is de plug-in InCopy (voor magazines) nu een vast onderdeel  geworden van Adobe InDesign.”

“Adobe luisterde ook naar zijn gebruikers om keer op keer verbeteringen aan te brengen in hun product. Doorheen de jaren veranderde dat. Ze luisterden minder en minder, veel features waren niet volledig afgewerkt bij de release en schepten heel wat vragen en frustraties bij de Adobe InDesign-gebruikers. Die oorzaak ligt bij de shift van de ontwikkeling van Adobe InDesign. Door hoge productiekosten is de ontwikkeling verschoven naar lageloonlanden, wat maakt dat de communicatie stroever verliep.”

“Toch heeft deze manier van ontwikkelen ook zijn vruchten afgeworpen, zo is de synergie tussen Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe Acrobat en Adobe InDesign er heel wat op vooruitgegaan. Adobe InDesign heeft zich perfect genesteld tussen de andere programma’s, wat resulteert in een mooie samenwerking om een totaal plaatje aan te bieden.”

Welke verandering in Adobe InDesign is je het meest bijgebleven?

“Met de lancering van CS5 & CS6 kwam Adobe met een boost aan nieuwe features. Dat is mij ongetwijfeld het meest bijgebleven. Zo kon je in CS5 in 1 document meerdere papierformaten combineren, introduceerden ze animatie en kon je daarmee interactieve PDF’s en flash-bestanden aanmaken. DPS (Digital Publishing Suite) was ook een indrukwekkende uitbreiding. Het maken van interactieve content voor mobiele toestellen was een gat in de markt. Daarna heeft Adobe deze oplossing voor mobiele content opgenomen in hun Marketing Cloud en hebben ze de prijs drastisch verhoogd, waardoor het niet meer toegankelijk was voor de kleine en middelgrote gebruiker.”

Wat is de beste functie in Adobe InDesign?

“De allerbeste functie is en blijft de ALT-toets (option toets op Macintosh). Ik meen me te herinneren dat deze sneltoets zelfs een award had gewonnen. ALT is de toets waarmee je heel wat snelle uitbreidingen ontdekt in Adobe InDesign.”

Wat is de beste recente functie in Adobe InDesign?

“Zonder twijfel: het importeren van PDF comments. Bij een correctieronde worden correcties aangegeven in de PDF, je had voordien dus twee schermen nodig om die te verwerken. Enerzijds had je je PDF met de comments en anderzijds Adobe InDesign om de correcties uit te voeren. Nu importeer je ze eenvoudig in Adobe InDesign. Bovendien wordt, als de juiste annotaties gebruikt zijn, geschrapte tekst in de comments meteen geschrapt in Adobe InDesign.”

Wat vind je de belangrijkste tool voor starters in Adobe InDesign?

“Het properties pallet heeft een hele goede upgrade gekregen. Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan, staat in één pallet. Zo haalt Adobe InDesign de leercurve naar beneden.”

Is het nog enkel een programma voor grafische vormgevers?

“Meer en meer marketeers gebruiken Adobe InDesign. Het is een handige tool om snel een lay-out te maken of zaken aan te passen van eerdere designs. Agencies leveren vaak templates aan die marketeers snel kunnen implementeren. Voor grotere projecten wordt vrijwel altijd een grafische vormgever ingeschakeld.”

Wat zie je voor de toekomst van Adobe InDesign?

“Adobe zal rekening moeten houden met de concurrentie. Affinity Publisher is sterk in opmars. De prijs van Affinity Publisher ligt een pak lager dan deze van Adobe InDesign. Dit maakt dat een marketeer eerder geneigd zal zijn om Affinity Publisher te verkiezen boven Adobe InDesign. Ook de beschikbare tools in Affinity Publisher zijn meer dan voldoende voor een marketeer.”

“Artificiële intelligentie zal nog een belangrijke rol spelen in Adobe InDesign. Met Adobe Sensei wordt het heel wat eenvoudiger voor de gebruiker. Deze tools nemen meer en meer over van de gebruiker, waardoor er nog minder skills vereist zijn.”

“Uniek zijn met jouw lay-outs, stijl en creativiteit primeert nog steeds. En laat dat nu net de kracht zijn van Adobe InDesign.”