Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

6 juli 2020

Zijn jullie jaarverslagen ESEF-ready?

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

Voor veel bedrijven zal de term ‘ESEF’ nog vreemd in de oren klinken maar reeds in 2013 besliste Europa dat vanaf 1 januari 2020 alle ondernemingen die effecten uitkeren, hun financiële jaarrapportering verplicht beschikbaar moeten stellen in het ESEF formaat (European Single Electronic Format), een variant op XHTML. ESEF zorgt ervoor dat jaarverslagen toegankelijker worden en vereenvoudigt de analyse en het vergelijken met andere verslagen door computer programma’s.

Voor de komst van deze standaard, bestond er geen uniforme gestructureerde manier om financiële informatie van bedrijven te publiceren en uit te wisselen. Hierdoor ging een heel stuk transparantie verloren en was het noodzakelijk om heel wat tijdrovende handelingen te verrichten om data afkomstig uit het éne systeem, toe te voegen in een ander systeem. ESEF lost alle onduidelijkheden hierrond op, voorkomt fouten, zorgt voor efficiëntie en tijdswinst en zorgt voor een transparant beeld van elke onderneming. Geen onbelangrijk gegeven voor overheden en investeerders in een geglobaliseerde economie.

Belangrijk om weten is dat enkel het document aanbieden in XHTML formaat, onvoldoende is. Om te voldoen aan de Europese wetgeving, is het belangrijk dat alle financiële informatie aanwezig in het ESEF document, wordt voorzien van het juiste specifieke ‘label’ of ’tag’. Een lijst van beschikbare tags werd ondergebracht in een inline XBRL standaard (eXtensible Business Reporting Language). Deze taxonomie wordt aangeboden en onderhouden door  ESMA (European Securities and Markets Authority). Het is dus absoluut niet toegestaan om eigen tags vast te leggen of te gebruiken. Door het toekennen van deze universele tags, wordt ons document intelligent en kan ieder systeem automatisch deze documenten inlezen en verwerken. En zo kan bv. elke systeem snel en automatisch te weten komen wat de balans is van een onderneming.

We hebben het uitgebreid over ESEF in onze whitepaper. Vul je gegevens hieronder in om hem te downloaden.

    Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief vol met creatieve blogs en tips!