Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

9 november 2021

Adobe Max 2021 kondigt tal van nieuwigheden aan

Natasja Van der Jonckheyd
Digital Marketeer bij Catena Company
In onze vorige blog spraken we al over de focus die Adobe Max legt op de content explosie en hoe technologie ons helpt om content creatie en communicatie efficiënt te houden. AI, 3D-design en de Creative Cloud als toolset voor samenwerking zijn daarbij bepalende trends voor 2022. In deze blog berichten we over de updates in de Adobe toepassingen zelf, die tijdens Adobe Max aangekondigd worden. Zoals gewoonlijk, is het ook dit jaar weer een hele boterham. Kijk hieronder even welke nieuwigheden jouw favoriete toepassingen bieden! Ga ermee aan de slag en laat ons weten wat je ervan vindt

Vorig jaar zagen we al heel wat mogelijkheden van de Neural Filters, maar ook dit jaar zien we hierin nog heel wat verbeteringen.

  • Zo is er bijvoorbeeld de neural filter Harmonization. Die zorgt dat kleuren van verschillende afbeeldingen in een compositie beter op elkaar zijn afgestemd en een mooier geheel zullen worden.
  • Daarnaast pakt Adobe ook uit met Landscape Mixer. Met deze nieuwe functie verander je in één enkele klik de sfeer van het landschap. Wil je eerder een wat meer winterse of zomerse sfeer over je landschap, dan pas je dat heel eenvoudig toe. Probeer het zeker uit, want je zal versteld staan van het resultaat.

 

Ook de Gradient Fill bevat een nieuwe mogelijkheid. Zo wordt er standaard de Perceptual Gradient geselecteerd, welke een veel mooiere, natuurlijkere overgang geeft dan de klassieke of lineaire gradients die we al kenden.

Een functie waar we al lang op zaten te wachten, werd eindelijk ook toegevoegd aan Photoshop. Vanaf deze release importeer je een artwork vanuit Illustrator met de aangemaakte lagen.

In zowat elke nieuwe functie binnen Photoshop voel je de aanwezigheid van Adobe Sensei, en dat leidt tot verbluffende resultaten! Daarnaast werden ook de mogelijkheden van Substance en de 3D materialen naar Photoshop gehaald, wat leidt tot heel wat nieuwe creatieve mogelijkheden.

Adobe Fresco

Vorig jaar stelde Adobe hun nieuwe Adobe Fresco voor en ontdekten we heel wat mogelijkheden naar tekenen, verven, etc.

In de 2022 release bouwt Adobe nog verder en voegt onder andere animatietechnieken toe. Zo maak je op je iPad eenvoudig animaties met motion paden of door ze frame per frame op te bouwen (op dezelfde manier waarop je eerder in Flash werkte). Je hebt ook de mogelijkheid om deze 2 animatie technieken te combineren. Omdat elke laag zijn eigen animatie bevat, kan die ook verschillende frames bevatten. Exporteren kan naar MP4, GIF of PNG sequenties.

Ook perspectief tekeningen maak je nu met je Apple Pencil. Je plaatst je perspectief grid waar je maar wil en start onmiddellijk met het maken van perspectief tekeningen of penseelstroken.

Binnen Adobe Fresco heb je nu ook de mogelijkheid om aan versiebeheer te doen, waardoor je eenvoudig terug kan vallen op een eerder gemaakte versie.

Ook bij het penseelbeheer werd een aanpassing gemaakt. Zo bepaal je zelf hoe hard je pencil reageert op de druk op basis van je eigen behoefte. De penseelbibliotheek werd ook aardig uitgebreid en je hebt de mogelijkheid om enkel de penselen die je nodig hebt voor je specifiek project te activeren.

En heb je liever je toolbar aan de andere kant of werk je liever in de donkere modus? Heel wat nieuwe mogelijkheden bieden zich aan voor het aanpassen van je workspace.

We gaan nog een stapje verder in 3D, want Adobe maakt de materialen die uit Substance 3D komen ook rechtstreeks beschikbaar in Illustrator. Terwijl je vroeger naar een andere toepassing uitweek om 3D objecten te maken, doe je dit nu gewoon binnen je geliefde Illustrator. Vergeet natuurlijk in het Effect paneel niet je raster settings aan te passen zodat je preview in een hoge resolutie wordt gerenderd.

By far, de beste nieuwe functie in Illustrator is de heruitvinding van 3D in Illustrator.

De selecteer functie in Illustrator kreeg ook een update. Zo selecteer je nu in één keer alles geschreven in bijvoorbeeld Comic Sans om een andere fontfamily te kiezen!

Vanuit de Adobe Creative Cloud plaats je nu beelden vanuit Photoshop. Doet er iemand een update aan het beeld, dan doe je simpelweg een update en de aanpassingen worden overgenomen.

HEIF en WebP zijn 2 nieuwe bestandformaten (van Apple en Google) die ondertussen al aardig veel worden gebruikt. Tot de release van deze update in Illustrator kon je deze bestandsformaten niet importeren in Illustrator. Vanaf de 2022 release dus wel. Hoera!

Adobe InDesign

De updates in Adobe InDesign zijn de voorbije jaren niet meer super spectaculair. Ook dit jaar blijft het beperkt, maar toch nuttig.

Een leuke nieuwigheid is dat je vanuit een beeld bepaalde eigenschappen kan halen. Zo haal je het kleurthema, de fonts of de vormen (een vector shape zelfs) uit een afbeelding waarna je ze kan opslaan in je Adobe CC Libraries om te hergebruiken in je designs. Adobe gebruikt hiervoor tools die je mogelijks al gebruikte als mobile app. De functies van Adobe Capture onder andere komen zo wel heel toepasselijk naar onze desktop.

Zoek je in de nieuwe release naar Master Pages? Dan zal je die niet meer terug vinden. Adobe zet meer in op uniformiteit en zal ook in InDesign kiezen voor een andere terminologie. Master pages heten vanaf nu dus Parent.

Vanaf deze release pas je ook de User Interface aan in InDesign. Zijn er buttons wat klein uitgevallen bij het aansluiten van een tweede monitor? Dan schaal je vanaf de release de knoppen en werk je heel wat comfortabeler.

Adobe After Effects

De allereerste nieuwigheid in deze 2022 versie is Multiframe Rendering, wat een enorme snelheidswinst betekent. Uit heel wat testen, blijkt dat de rendering maar liefst 30% sneller gaat tegenover vorige versies. Normaal staat dit automatisch aan na de upgrade, maar mocht dit niet zo zijn, vind je het alvast terug onder memory & performance in je preference menu. Het is natuurlijk geen wauw feature, maar we kunnen toch stellen dat we blij zijn met meer efficiëntie.

Dat is ook zo met de nieuwe Remote Notifications. Ben je de rendering gestart, ga dan rustig een koffietje drinken of iets eten, want op je Apple Watch of op je mobiel krijg je een melding als je Render klaar is. Handig!

Een laatste nieuwigheid is de Speculative Preview (achtergrond rendering). Ook weer geen waanzinnige feature, maar zo handig. After Effects voorspelt als het ware wat hij moet renderen en doet dat automatisch. Je hoeft dus niet meer op die spatiebalk te klikken om voortdurend te renderen.

Adobe XD

In Adobe XD kan je nu gebruik maken van LottieFiles. Hiermee implementeer je kleine animaties (.json files), speciaal voor websites. Via de website van LottieFiles pimp je bestaande animaties (sommige gratis, andere betalend) om dan te integreren in je website of je XD design.

Je kan ook zelf animaties maken om te publiceren in LottieFiles via After Effects en de plugin BodyMovin, waarmee je je animaties exporteert naar HTML. Dit doe je heel eenvoudig via de importeer knop in het File menu. Deze animaties kan je vervolgens gebruiken in een interactie om je website dus nog een stuk aantrekkelijker te maken. Stel dat je op een button klikt, dan speelt de animatie af.

Een andere nieuwe functie in Adobe XD is dat je video’s kan importeren in je designs. Deze video kan je automatische laten afspelen of na een ‘tap’, maar ook de posterafbeelding kan je zelf kiezen of aanpassen. Is de video te lang? Dan trim je hem ook even in Adobe XD zelf. Daarnaast bepaal je of de video wel of niet met audio afgespeeld moet worden.

De laatste nieuwigheid in deze release voor Adobe XD is dat je heel eenvoudig een publieke link kan maken om je designs te delen. Je hebt ook de mogelijkheid om direct te publiceren naar Behance.