Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

6 maart 2019

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

Patrick Toebosch
Adobe Product Trainer & Designer bij Catena Company

Enkele jaren geleden lanceerde Adobe samen met de Creative Cloud apps ook tal van services. Veelbelovend werd toen gezegd. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en zien we dat deze services vorm beginnen krijgen. Ik licht graag even de do’s en don’ts toe van Adobe CC Libraries. Wat is het, wat niet en waarom zou je dit best integreren in je workflow.

Wat zijn de CC Libraries?

Libraries of bibliotheken geven je de mogelijkheid om bestanden, afbeeldingen, teksten, vectorfiles, kleurpaletten, … te verzamelen. Sinds de komst van Creative Cloud kan je deze libraries ook delen én up-to-date houden, samen met collega’s, freelancers, … Maar evenzeer ook met externe creatievelingen die deel uitmaken van je project.

Hoe zien we de trend bij brandowners?

Veel brandowners zijn nog niet op de hoogte van de mogelijkheden van CC Libraries en weten dus nog niet hoe ze deze kunnen inzetten voor hun branding of projecten. We zien dat het gebruik van deze bibliotheken groter is bij grafisch ontwerpers en freelancers. De oorzaak hiervan is vrij simpel. Een externe vormgever wordt vaak geen toegang gegeven tot fileservers. Een VPN-connectie is dikwijls ook niet haalbaar. Als er dus stijlen, beelden en teksten moeten worden gebruikt in een bepaald project moet er nu geen gebruik meer worden gemaakt van WeTransfer files, maar kan dat via CC Libraries.

Omdat thuiswerken nog steeds in stijgende lijn is, verwachten we dat marketingmedewerkers hier ook meer gebruik van zullen maken in de nabije toekomst.

4 redenen waarom je CC Libraries best gebruikt:
  1. Met CC Libraries zijn je huisstijl elementen steeds up-to-date. Hierdoor beschik je steeds over de meest up-to-date versie van stijlen, fonts, logo’s, kleuren, … Zelfs hele stukken tekst. Bijvoorbeeld je missie of algemene voorwaarden, kan je eenvoudig delen in CC Libraries.
  2. Adobe Stock implementatie – Alvorens je beelden aan te kopen, kan je alvast werken met een preview. Met zo’n preview heb je een perfect voorbeeld van je eindresultaat. Ben je tevreden? Met één klik koop je het beeld aan en wordt het naadloos toegevoegd aan je design, zonder dat je dit nog moet vervangen of terug opnieuw zoeken.
  3. Met CC Libraries werk je naadloos samen aan bestanden. Werk je met interne of externe medewerkers? Dan nodig je hen uit via de Adobe ID, bepaalt welke rol ze in de bibliotheek hebben (kunnen ze enkel weergeven of ook bewerken) en je kan aan de slag.
  4. Opdrachten verdelen, wordt heel gemakkelijk. Je deelt de library met wie je maar wil. Dat kan heel eenvoudig, namelijk op basis van een URL. Een eenvoudige manier om branding elementen te delen met klanten en/of collega’s zodat ze steeds de laatste versie hebben.
Zijn er ook nadelen bij het gebruik van bibliotheken?

Binnen de Creative Cloud apps zijn er nog steeds programma’s die nog geen gebruik maken van libraries. Met Adobe XD kan je enkel lezen in de bibliotheken. Elementen uploaden of wijzigen gaat nog niet. 

Met CC Libraries ben je wel verplicht om online te werken, zo heb je steeds de laatste versie van de te gebruiken elementen. Je kan zo’n library uiteraard ook lokaal aanmaken, maar dat raad ik niet aan. De meerwaarde van de bibliotheken is hiermee voor een groot stuk verdwenen.

Het gevaar van CC Libraries is natuurlijk dat, als er iemand met schrijfrechten aanpassingen doet aan bepaalde bestanden, alle teamleden een aangepaste versie krijgen in hun gemaakte lay-outs. Zo kan het veranderen van een horizontaal logo naar een verticaal logo een enorme impact hebben. Mijn advies: maak een kopie aan en geef deze een duidelijke, nieuwe naam. Je kan dit ook voorkomen door geen schrijfrechten te geven.

Hoe maak je een CC Library?

Verzamel alle elementen die je mogelijks nodig hebt binnen een bepaald project. Zorg voor de meest up-to-date versie van je afbeeldingen, teksten, kleuren, kleurthema’s, stijlen, … Je sleept deze elementen in je libraries. Dit kan via de programma’s zoals Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, … Adobe Bridge maakt het nog net iets gemakkelijker om dergelijke zaken toe te voegen.

Wil je samenwerken met deze library, klik op de ‘hamburger’ rechts bovenaan in je palet. Daar vind je de mogelijkheid om samen te werken en dus ook te bepalen wie welke rechten heeft.

Extra apps en services die samenwerken met libraries

Adobe Capture is een bijzonder sterke aanvulling voor CC Libraries.

Met deze mobile app maak je een foto om zo een kleurenthema te maken. Je bewaart deze in je bibliotheek en kan onmiddellijk deze kleuren gebruiken in je ontwerpen. Adobe Capture helpt je ook met het herkennen van lettertypes en vormen, maar maakt evengoed patterns die je direct kan plaatsen in je designs.

Daarnaast heb je de service Creative Cloud Files. Dit is een filesysteem om bestanden te synchroniseren met gebruikers die jij toelaat. Noem het gerust de Dropbox van Creative Cloud. Je deelt alle soorten bestanden en bepaalt wie schrijf- of leesrechten heeft op welke map. Maak je gebruik van Creative Cloud for Teams? Dan heb je per gebruiker maar liefst 200GB aan opslagruimte. Een leuke extra: was je toch meer tevreden met een vorige versie van een ontwerp? Dan kan je dat online terugvinden, gedaan dus met v1, v2, final, finalfinal files.

Mijn conclusie

Met CC Libraries heb je steeds de laatste versie van afbeeldingen en huisstijl elementen binnen handbereik. Maar evenzeer heb je een perfecte service die er voor zorgt dat je vlot kan samenwerken met interne en externe mensen.

Jammer genoeg stel ik vast dat het gebruik van deze libraries nog niet genoeg bekend is. Hopelijk heb ik je met deze blog kunnen overtuigen om een keertje te bekijken welke mogelijkheden deze libraries voor jou kunnen betekenen.