Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

22 januari 2019

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

Ook Adobe Illustrator bracht enkele maanden geleden een nieuwe release uit. In dit blog artikel geven we graag een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Welke nieuwe functies werden toegevoegd? Lees gerust even verder …

Lettertypes raadplegen

Net zoals in Adobe InDesign werd ook in Adobe Illustrator het selecteren van de juiste lettertypes onder handen genomen. Zo kan men nu tijdens het navigeren in het lettertypeaanbod, onmiddellijk over een voorvertoning beschikken. Tijdens het maken van onze keuze wordt real-time onze geselecteerde tekst aangepast waardoor we onmiddellijk het eindresultaat kunnen beoordelen. Ook hebben we de mogelijkheid om onze favoriete lettertypes te bookmarken waardoor we ze later sneller opnieuw kunnen raadplegen. We kunnen eenvoudig zoeken in lettertypes die aan een bepaalde classificatie (schreef, schreefloos, …) of eigenschappen (vet, cursief, …) moeten voldoen. Samen met nog andere nieuwe mogelijkheden, zal deze uitbreiding iedere vormgever weten te bekoren. Het is alvast een waardevolle aanvulling. 

Free-form gradiënt

Wie vroeger de Mesh-tool wou gebruiken, kwam al snel tot de vaststelling dat het gebruik niet altijd over een leien dakje liep. Het werd snel complex. Dit wordt nu aanzienlijk vereenvoudigd door de komst van de Free-form tool. Het volstaat om het gradiënt palet te openen, het juiste verlooptype te selecteren, en vervolgens bijkomende kleurpunten aan het object toe te voegen. Naar onze persoonlijke mening, een waardevolle uitbreiding. 

Werkbalken op maat

Voor wie de standaard werkbalk allemaal te complex werd met te veel tools, is er een oplossing. Designers kunnen nu hun eigen toolbars bouwen met enkel de instrumenten die ze vaak gebruiken. Hierdoor wordt het gebruik opnieuw een stuk eenvoudiger.

Presentation mode en Trim view

Iets wat we al veel langer kennen in Adobe InDesign, vinden we nu ook terug in Adobe Illustrator: de Presentation mode. Om een ontwerp op het volledige scherm weer te geven zonder alle menu’s, panelen en balken, op een zwarte achtergrond, kan nu deze functie aangesproken worden. Zeer mooi.

Willen we elementen die zich buiten een pagina bevinden verbergen, dan kunnen we ‘Trim view’ activeren.

Zoomen en weergaven

Onder de motorkap werd er grondig gewerkt aan het zoomen. Dit gebeurt nu aanzienlijk sneller, zeker wanneer het allemaal wat complex wordt op een pagina. Ook in outline modus wordt alles nu ook scherper en sneller weergegeven. Wanneer we vanaf nu kiezen voor een weergave op ware grootte, zal het design ook op de effectieve ware grootte worden getoond, ongeacht de afmetingen en de resolutie van het scherm.

Het eigenschappenpalet

Verschillende nieuwe functies werden aan het eigenschappen palet toegevoegd. Hierdoor wordt het net iets intuïtiever om enkele parameters aan te passen.

Dezelfde elementen slechts eenmaal aanpassen

Wat ook zeer mooi is in deze nieuwe versie, is dat je eenzelfde object dat meerdere keren voorkomt, slecht éénmaal hoeft aan te passen. Heb je bijvoorbeel een logo dat op verschillende plaatsen voorkomt, dan kan je deze snel allemaal selecteren. Door vervolgens één instantie aan te passen, worden ze allemaal gelijktijdig geupdate. Best wel een handige feature.

 
Afbeeldingen uitsnijden

Wanneer we enkel een fragment van een geplaatste afbeelding willen gebruiken en kiezen om deze afbeelding uit te snijden, wordt nu, nadat we de tool hebben gestart, automatisch het belangrijkste gebied gedetecteerd en geselecteerd. 

Een verbeterde puppetwarp

Ook de puppetwarp werd onderhanden genomen. Adobe Illustrator detecteert nu automatisch de meest geschikte plaatsen en voegt automatisch pinnen toe. Standaard is deze nieuwe feature actief maar het kan opnieuw worden uitgeschakeld bij de voorkeuren.

Afbeeldingen van Adobe Stock aanschaffen

Het zoeken en aanschaffen van een afbeelding in de Adobe Stock bibliotheek verliep nog nooit zo eenvoudig. Alles kan vanaf nu rechtstreeks gebeuren in Adobe Illustrator zonder het programma te verlaten. Sommige andere beeldbanken zoals Shutterstock hadden al een soortgelijke plug-in ter beschikking, om rechtstreeks binnen Adobe applicaties afbeeldingen te gebruiken. Nu volgt Adobe dus ook. Het is duidelijk waar de mosterd werd gehaald.

Schaalbare interface

Net zoals in Adobe Photoshop, heeft Adobe ook aan de Adobe Illustrator gebruikers gedacht die een zwaardere videokaart ter beschikking heeft en een hogere resolutie heeft ingesteld. Het was vaak moeilijk werken doordat de iconen te klein werden weergegeven. Het softwareteam van Adobe loste dit op door enkele opties toe te voegen aan de instellingen van het programma. Voortaan kunnen we de grootte van de interface kiezen uit een aantal vaste opties.

Conclusie

Deze nieuwe versie bevat verschillende handige functies die onmiddellijk toepasbaar zijn in de praktijk. Mooi om te zien is dat Adobe inspanningen levert om grafische applicaties meer op elkaar te laten lijken, waardoor ze nog intuïtiever worden. Hopelijk blijft Adobe hieraan werken in de volgende versies.

Wil je hands-on aan de slag met Adobe Illustrator of wil je zo snel mogelijk de nieuwigheden in de vingers hebben? Onze docenten zijn meester in verschillende praktische trainingen die je kan terugvinden in onze opleidingskalender. Wist je trouwens ook dat we KMO-portefeuille aanvaarden? Hierdoor kan je een subsidie krijgen tot maar liefst 30%.