Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

27 november 2018

Adobe InDesign CC 2019. What’s new?

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

Sinds enkele weken is de nieuwe versie van het programma Adobe InDesign alweer beschikbaar. Voor diegene die het Catena Company Adobe CC2019 event gemist hebben, sommen we graag de nieuwe mogelijkheden op van Adobe InDesign CC 2019. Welke nieuwe features werden aan deze krachtpatser toegevoegd? We geven je een overzicht.

Properties paneel

Nieuw in deze versie van Adobe Indesign is het properties paneel. Deze weergave is iets wat wel al kennen uit voorgaande versies van Adobe Illustrator en de meningen zijn sterk verdeeld over het toevoegen van deze optie in Indesign. Het snel wijzigen van paragraaf- en karakterkenmerken, is super handig via deze weg. Ook de mogelijkheid om gebruik te maken van “Quick actions”, waaronder het linken van beelden, werkt zeer prettig. Helemaal geweldig vinden we de knop “Adjust layout”. Deze functie laat ons toe snel onze pagina-afmeting te wijzigen waarbij al onze elementen die reeds op onze pagina stonden, automatisch aangepast worden. Echter wordt het al snel verwarrend in ons paneel. Op sommige iconen kan je klikken, d.m.v. de alt/option toets en de muis, voor meer opties te raadplegen, maar zeker niet op alle iconen. Er is geen visuele indicatie waaruit je kan afleiden op welke iconen je kan klikken, en de welke niet. Ook is het niet mogelijk om alle opties volledig weer te geven en dat hebben de ontwikkelaars dan weer opgelost door op verschillende plaatsen een knopje met 3 puntjes toe te voegen. Het vergt toch enige gewenning om vlotjes gebruik te maken van dit paneel en het lijkt soms een rommeltje. Iets wat we hopen dat in een volgende versie zal verbeteren.

Opmerkingen importeren vanuit PDF-files

Iedereen die in de grafische sector werkzaam is, zal ongetwijfeld gebruik maken van lage resolutie PDF-files om documenten te laten reviewen door een collega of klant. Die zal op zijn of haar beurt d.m.v. Acrobat Reader nota’s en opmerkingen aanbrengen om vervolgens het aangepast PDF-document terug te sturen naar de vormgever. Die begint dan vervolgens aan het “monnikenwerk” om de aangeleverde feedback te doorgronden en opnieuw toe passen in de ontwerp bestanden. Een functie waar we lange tijd halsreikend naar hebben uitgekeken en waar op de uservoice pagina van Adobe hevige debatten werd gevoerd, is de mogelijkheid dit proces aanzienlijk te versnellen. Vanaf nu is het eindelijk mogelijk om opmerkingen in PDF-files onmiddelijk te importeren in onze lay-out bestanden. Maar daar blijft het niet bij. Wanneer de reviewer gebruik heeft gemaakt van de juiste tools in Acrobat om tekst te schrappen of toe te voegen, kan dit onmiddellijk worden uitgevoerd. Wel is enige waakzaamheid aangewezen. Wanneer iemand heeft aangegeven een ganse alinea te schrappen, zal dit automatisch gebeuren, maar een eventuele hard-return tussen beide alinea’s zal behouden blijven. Dit zal dan vervolgens manueel moeten aangepast worden. Het is tevens mogelijk alle opmerkingen met 1 klik te laten uitvoeren. Onze oefening leert ons dat deze werkmethode best te vermijden is.

Hoe fantastisch deze nieuwe functies ook zijn, er is toch nog een klein werkpuntje. Wanneer we een volledige PDF-file exporteren vanuit een Indesign Book bestand en hierin opmerkingen werden aangebracht, kan je al deze opmerkingen wel importeren, maar het import proces moet voor elke file opnieuw gebeuren. Een beetje een gedoe en we hopen dat in een volgende versie van InDesign deze import maar 1 maal hoeft te gebeuren.

Content aware fit

Bij het plaatsen van een afbeelding in een frame, kennen we de gebruikelijk opties zoals “Fit to Frame” en “Fill proportionally” om onze frame zo mooi mogelijk te vullen. De bestaande opties werden aangevuld met een nieuwe indrukwekkende feature. De “Content aware fit” zal op basis van artificiële intelligentie proberen het beste fragment uit de afbeelding te gebruiken, wat naar onze mening een waardevolle aanvulling is.

HOE DEZE WERKT ONTDEK JE HIER

De ditjes en datjes van InDesign CC2019

Andere nieuwe mogelijkheden die werden toegevoegd hoeven weinig uitleg. Zo is het nu eindelijk mogelijk een voetnootreferentie aan tekst in een tabel toe te voegen. Ook is het vanaf nu mogelijk voetnoten eenvoudig om te zetten naar eindnoten, alsook in de omgekeerde richting. Tevens is het nu eenvoudiger spaties die zich voor en na lijstjes bevinden, te beheren.

Screen Shot 2018 11 27 at 11.30.39

Lettertypes

Een leuke nieuwe feature is dat we nu eindelijk een live preview hebben wanneer we het gekozen lettertype aanpassen. Ook kunnen we tijdens onze zoektocht eenvoudige filters aanspreken die ons helpen een snelle keuze te maken tussen schreefloze-, schrijf-, handgeschreven, … lettertypes. Ook kunnen we fonten vastleggen als “favoriet” om in de toekomst nog sneller onze vaste fonten aan te spreken.

Exports

Vanaf deze versie zal InDesign nu ook per document onthouden welk de laatst gekozen export instelling was. Handig wanneer je met verschillende projecten gelijktijdig in de weer bent en de output instellingen steeds verschillen. Ook heb je tijdens de export procedure nu ook de keuze om gebruik te maken van de originele bestandsnaam of de laatst gebruikte export naam.

PDF-forms

Op verschillende userforums zijn er enorm veel vragen rond het toevoegen van functionaliteiten rond het bouwen van PDF-formulieren in InDesign. Groot was dan ook onze verwachting toen Adobe zelf aangaf op zijn eigen userforum belangrijke stappen te hebben ondernomen. Groot bleek de ontgoocheling toen bleek dat het nu enkel mogelijk is een default font vast te leggen op een invulveld. En dit werkt dan ook nog alleen als de gebruiker het lettertype heeft geïnstalleerd. Wij hadden dan ook zo veel meer verwacht rond nieuwe mogelijkheden bij het bouwen van PDF-formulieren.

Conclusie

Deze nieuwe versie van Adobe InDesign bevat enkele handige nieuwe features. Echter, we kunnen niet ontkennen dat we op onze honger zijn blijven zitten, mede doordat deze nieuwe release werd omgetoverd tot versie “2019”. Een enorme waslijst aan fantastische feature requests zijn terug te vinden op de uservoice pagina van Adobe, maar helaas werden ze nog niet opgepikt. We kunnen ons dan ook wel een stukje terugvinden in de kritiek dat die “2019” in de naam misschien nog even in de kast had mogen blijven, en dat deze versie ook ” 2018.5″ had mogen noemen. Maar al deze kritiek terzijde. Adobe Indesign blijft nog steeds het belangrijkste programma op de markt betreffende pagina-layout, en laat zijn concurrenten ver achter zich. 

Wil je graag in de toekomst op de hoogte gehouden worden van al onze events en design tips?
Volg ons op FacebookInstagram en LinkedIn en abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief helemaal onderaan deze blog.