Het nieuwe jaar is weer gestart en omdat het net vaak die eerste weken van het jaar wat rustiger op kantoor is, is dit het uitgelezen moment om de nieuwe features van een programma onder de loep te nemen. In deze blog richten we graag de schijnwerpers op één van de paradepaardjes van Adobe: Adobe Photoshop CC2019. Wat zijn de belangrijkste nieuwe features van deze topper? We sommen ze graag voor jullie op.
Eén van de krachtige nieuwigheden die we kunnen terugvinden is de nieuwe ‘Content-aware fill’ module. Net zoals andere belangrijke functies in het verleden werden ondergebracht in een afzonderlijke module, zijn nu ook de ‘Content -aware fill’ opties hierin terug te vinden. Als je al dacht dat in de vorige versies van Adobe Photoshop deze optie verbluffend was, dan zal je helemaal versteld staan van de laatste update. Tot voor kort gaf deze module niet altijd het perfecte resultaat omdat bij het verwijderen van grote objecten, en in het berekenen van de nieuwe opvulling, soms ongewenste objecten in de nabijheid van het gebied werden meegenomen. Dit werd opgelost door designers de mogelijkheid te geven d.m.v. brushes foutieve brongebieden uit te sluiten. Hierdoor behoren deze problemen tot het verleden. Ook is het nu eenvoudig om het eindresultaat niet-destructief toe te passen.
Adobe heeft het standaard gedrag van verschillende tools aangepast, waarbij het schalen met het respecteren van de hoogte-breedte verhouding, nu standaard is geworden. Wil je het respecteren van de verhouding breken, dan kan je de shift-toets gebruiken. Het tegenovergestelde van vroeger dus. Een gedrag dat we al kenden bij Affinity Photo.
Wat als een complete verassing kwam, is dat het na 20 jaar eindelijk mogelijk is om meerdere keren na elkaar de toets combinatie cmd-z te gebruiken om meerdere vorige stappen ongedaan te maken. Het moet bij Adobe een enorme hoeveelheid resources hebben gekost om dit te realiseren. Alle gekheid op een stokje, we zijn alvast tevreden dat ook dit werd aangepakt.
Superhandig is de nieuwe frame tool met bijhorende nieuwe laagtype. Je kan deze vergelijken met de frame tool die we kennen in Adobe InDesign en die we gebruiken om afbeeldingen te plaatsen. Tevens kan je een frame toepassen op de content van een geselecteerde laag. We kunnen ons al niet meer inbeelden hoe het was zonder deze tool.
Ook tekst kan je converteren naar frames om vervolgens deze te voorzien van een afbeelding, maar de tekst is door die conversie niet meer aanpasbaar. Dan lijkt ons het gebruik van een tekst laag als clipping masker toch veel eenvoudiger en praktischer.
Vanaf nu is het mogelijk om werkruimtes te vergrendelen. Hierdoor wordt voorkomen dat panelen per ongeluk worden verplaatst. We zijn alvast fan.
Wanneer je in de oudere versies van Adobe Photoshop op zoek ging naar een gepaste blend mode, moest je wachten om het eindresultaat te beoordelen totdat je een keuze had gemaakt. Sinds deze versie wordt een real-time preview getoond tijdens het navigeren tussen de verschillende blend modes. Adobe heeft ook hier duidelijk de mosterd gehaald bij Affinity Photo, waar dit al langer kon.
Een andere ‘geleende’ functionaliteit is dat Adobe Photoshop vanaf nu beschikt over een kleurenwiel. Net zoals we het al langer kennen in programma’s zoals Corel Painter – en waar we tot voor kort nog beroep moesten doen op externe plug-ins – is het kleurenwiel nu terug te vinden als optie in het kleurenpallet. Deze waardevolle aanvulling laat het toe om snel en eenvoudig harmonieuze kleuren te zoeken die perfect aansluiten bij de geselecteerde kleur.
Een mooie nieuwe functie is dat we voortaan snel tekst kunnen editeren door te dubbelklikken op het icoon van de tekstlaag. Hierdoor wordt er automatisch overgestapt op de tekst tool en de ganse tekst op deze laag geselecteerd. We kunnen ons al niet meer inbeelden hoe we het al die tijd deden voor we deze functie ter beschikking hadden.
Tijdens het transformeren van objecten, konden we tot voor kort centraal het referentiepunt opmerken. Dit staat nu standaard onzichtbaar, maar een aankruisvakje in de toolbar aanstippen, is voldoende om het opnieuw te tonen.
Wat voortaan ook tot het verleden behoort, is het drukken op die vervelende return toets wanneer we een uitsnede of transformatie willen toepassen. Voortaan volstaat het om te wisselen van tool of laag of te klikken op een andere tool om de aanpassing toe te passen.
Ook mooi en waar we al lange tijd vragende partij voor waren, is de mogelijkheid om wiskundige berekeningen uit te voeren in numerieke invulvelden. Vanaf nu kan je dus bijvoorbeeld In de velden van de canvashoogte en -breedte, “*2” toevoegen om de afbeeldingen exact te verdubbelen in omvang.
Net zoals in Adobe Illustrator werd in Adobe Photoshop de ‘Distribute spacing’ optie voorzien. Deze laten je toe om de vrije ruimtes tussen objecten aanwezig op verschillende lagen, snel identiek in te stellen. In tegenstelling tot de bestaande functies, wordt vanaf nu gekeken naar de optische vrije ruimte, wat een mooier resultaat geeft.
Adobe Photoshop zal vanaf heden lange laagnamen anders weergeven. In vroegere versies werden lange laagnamen achteraan ingekort en “(…)” toegevoegd. Omdat net het laatste stukje van de laagnaam handige informatie kan bevatten, was dit niet altijd even praktisch. Vanaf deze versie wordt een stukje tekst in het midden vervangen door “…” en blijft het laatste stukje tekst behouden.
Voor wie graag zijn afbeelding in spiegelbeeld bekijkt, is er vanaf nu de mogelijkheid om de weergave horizontaal te spiegelen. Het toepassen van een horizontale flip transformatie is niet langer nodig.
Bij de voorkeuren staat voortaan ingesteld dat standaard de woorden “Lorem Ipsum” worden ingevuld bij het aanmaken van een nieuwe tekstlaag. Helaas zijn deze woorden nog niet aan te passen, maar het is alvast een leuke instelling.
Voor wie regelmatig creatief aan de slag gaat, werd nu ook de symmetrie modus toegevoegd. Deze optie is nu beschikbaar in alle tekentools en heeft als functie om tijdens het tekenen één of meerdere keren het resultaat te spiegelen. Geen idee wie hier op zat te wachten, maar het kan vanaf nu …
Voor wie graag zijn eigen keyboard shortcuts toepast, had gemerkt dat niet alles te personaliseren was. Dit werd aangepakt en zo is het vanaf nu ook mogelijk eigen sneltoetsen vast te leggen voor ‘Select en mask’ taken.
Voor wie een zwaardere videokaart ter beschikking heeft en een hogere resolutie heeft ingesteld, was het vaak moeilijker werken: de iconen werden te klein weergegeven. Dit heeft het softwareteam van Adobe opgelost door enkele opties toe te voegen aan de programma instellingen. Voortaan kunnen we de grootte van de interface kiezen uit een aantal vaste instellingen.
Net zoals bij Adobe Indesign, bracht ook bij Adobe Photoshop de upgrade naar CC2019 verschillende nieuwe mogelijkheden. Ondanks dat we ons niet van de indruk kunnen ontdoen dat Adobe soms Leentjebuur heeft gespeeld bij andere programma’s, kunnen we hiertussen echt wel verschillende superhandige nieuwe features terugvinden.
Wil je meer weten over deze nieuwe functies? Kijk dan naar onze opleidingskalender voor een praktische training gegeven door onze docenten. Wist je trouwens ook dat we KMO-portefeuille aanvaarden? Hierdoor kan je een subsidie krijgen tot maar liefst 30%
Klaar om jouw grafische skills naar een hoger level te tillen? Praat gerust eens met Geerte.
Let’s talk!