Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

10 november 2022

Alle nieuwigheden in Adobe InDesign 2023

Joska Fleerackers
Marketeer bij Catena Company

Adobe Max is weer afgelopen. Dat wil zeggen dat er weer enkele fantastische nieuwe features binnen Adobe Creative Cloud aangekondigd zijn. Maar welke nieuwigheden zijn nu de moeite waard en welke tijdswinst kan jij er mee halen?

Tijdens ons gratis online Adobe CC event bespraken en toonden we alvast de meest interessante vernieuwingen. In deze blog zetten we de meest merkwaardige nieuwe features binnen Adobe InDesign nog een keer op een rijtje.

Style packs

Een andere nieuwigheid, die wel nog in een beginfase zit, zijn style packs. Adobe stelt al enkele standaard stijlen voor die je kan gebruiken in je ontwerp. De ideale manier om je creative block een handje te helpen. Op basis van artificiële intelligentie maakt InDesign een onderscheid tussen koppen, subkoppen en (brood)tekst. Aan deze stijlen zijn enkele fonts en fontgroottes verbonden. Deze kan je bij Adobe fonts downloaden en activeren.

Helaas is de lijst met standaard style packs niet zo uitgebreid.

Maar laat dit je stimuleren om zelf de style packs aan te passen of je eigen style packs te creëren.  De style packs zijn gebaseerd op (alinea)stijlen en niet zo zeer op fonts. Als je graag gebruik zou maken van je eigen lettertype, dan vormt dit geen enkel probleem.

© Adobe.com

Fontherkenning

Fontherkenning is niets nieuw, maar helaas is dit nog steeds te weinig gekend. Deze feature maakt het veel makkelijker om Creative Cloud bibliotheken, ofwel CC libraries, op te bouwen, gebaseerd op een afbeelding. Je kan kiezen om een foto toe te voegen, maar nu kan je ook verschillende dingen uit je afbeelding analyseren met behulp van Adobe Capture. Jij bepaalt zelf wat je precies uit je afbeelding wil halen: lettertypes, kleurthema’s of vormen. Stel dat je voor fontherkenning zou gaan, dan biedt Adobe je verschillende, beschikbare, fonts aan die je kan gebruiken. Grijp deze kans om fontherkenning binnen InDesign uit te testen.

 

Nog enkele nieuwigheden in Creative Cloud

  • Auto style: Wanneer je teksten uit een Word document kopieert, kan je er tegenwoordig voor kiezen of je ze met de juiste formattering in je InDesign document wil importeren.

Een tip van designexpert, Patrick: het is eigenlijk altijd aan te raden om de formattering te behouden, want op die manier definieer je in een mum van tijd je stijlen in InDesign.

  • Ondersteuning nieuwe bestandsformaten: HEIC-bestanden zijn (afbeeldings)bestanden die rechtstreeks van je smartphone afkomstig zijn. Eindelijk kan je deze ook in InDesign plaatsen, zonder enige obstakels. Wat een winner!
  • Verbeterde spread duplicaat functies: het dupliceren van spreads zal nu nog makkelijker gaan. Een handige manier om content opnieuw te gebruiken en verschillende lay-outs uit te proberen.
  • Samenwerken met Adobe Illustrator: Kopiëren van Illustrator naar InDesign. Is dat niet iets dat je al jaren kan? Nee hoor, nu pas. Maar wat een fantastische nieuwigheid. En InDesign zal zo goed mogelijk de hele opmaak van de tekst behouden.
  • UXP scripting: na Java scripting, biedt InDesign nu ook UXP scripting aan. (meer hierover lees je binnenkort in een andere blog)
  • Uitbreiding Adobe fonts: Vond je het al moeilijk om een passend lettertype te kiezen? Goed nieuws, dat is nu nog moeilijker. Adobe heeft maar liefst 6.000 fonts toegevoegd aan hun bibliotheek waardoor het totale assortiment al uit 20.000 (!) fonts bestaat