Adobe Max is weer afgelopen. Dat wil zeggen dat er weer enkele fantastische nieuwe features binnen Adobe Creative Cloud aangekondigd zijn. Maar welke nieuwigheden zijn nu de moeite waard en welke tijdswinst kan jij er mee halen?
Tijdens ons gratis online Adobe CC event bespraken en toonden we alvast de meest interessante vernieuwingen. In deze blog zetten we de meest merkwaardige nieuwe features binnen Adobe InDesign nog een keer op een rijtje.
Ook in InDesign was Adobe al een tijdje actief bezig om het delen van ontwerpen nog makkelijker te maken. Het is dan ook geen verrassing dat Adobe deze manier van werken heeft uitgebreid. Je klant kan vanaf heden beslissen om het ontwerp te bekijken in Adobe Bridge of gewoon in je Documents of in de Finder, simpelweg door de spatiebalk in te drukken. Op deze manier wordt er een uiterst realistische preview van je pagina’s, in de juiste volgorde, weergegeven.
Een andere nieuwigheid, die wel nog in een beginfase zit, zijn style packs. Adobe stelt al enkele standaard stijlen voor die je kan gebruiken in je ontwerp. De ideale manier om je creative block een handje te helpen. Op basis van artificiële intelligentie maakt InDesign een onderscheid tussen koppen, subkoppen en (brood)tekst. Aan deze stijlen zijn enkele fonts en fontgroottes verbonden. Deze kan je bij Adobe fonts downloaden en activeren.
Helaas is de lijst met standaard style packs niet zo uitgebreid.
Maar laat dit je stimuleren om zelf de style packs aan te passen of je eigen style packs te creëren. De style packs zijn gebaseerd op (alinea)stijlen en niet zo zeer op fonts. Als je graag gebruik zou maken van je eigen lettertype, dan vormt dit geen enkel probleem.
Fontherkenning is niets nieuw, maar helaas is dit nog steeds te weinig gekend. Deze feature maakt het veel makkelijker om Creative Cloud bibliotheken, ofwel CC libraries, op te bouwen, gebaseerd op een afbeelding. Je kan kiezen om een foto toe te voegen, maar nu kan je ook verschillende dingen uit je afbeelding analyseren met behulp van Adobe Capture. Jij bepaalt zelf wat je precies uit je afbeelding wil halen: lettertypes, kleurthema’s of vormen. Stel dat je voor fontherkenning zou gaan, dan biedt Adobe je verschillende, beschikbare, fonts aan die je kan gebruiken. Grijp deze kans om fontherkenning binnen InDesign uit te testen.
Een tip van designexpert, Patrick: het is eigenlijk altijd aan te raden om de formattering te behouden, want op die manier definieer je in een mum van tijd je stijlen in InDesign.
Klaar om jouw grafische skills naar een hoger level te tillen? Praat gerust eens met Geerte.
Let’s talk!