Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

14 januari 2020

Wat is het verschil tussen UX en UI design?

Patrick Toebosch
Adobe Product Trainer & Designer bij Catena Company

De wereld om ons heen wordt steeds complexer. Meer en meer informatie komt tot ons via internet, social media en app’s. Het zoeken en verwerken van de juiste informatie is onderdeel van onze dagelijkse routine geworden. Maar hoe snel hebben we bepaalde informatie gevonden? En wat is ons zoekgedrag op internet? In een ideale situatie willen we allemaal zo snel mogelijk de voor ons relevante informatie vinden en een goed gevoel overhouden aan ons surf-gedrag.

Maar niet alleen voor ons als ‘gebruikers’ van internet of app’s is het belangrijk om snel de juiste informatie te vinden over een product of dienst. Ook voor producenten, instellingen, bedrijven en overheden is dit essentieel. Door ons via een snelle en logische route te leiden naar de relevante informatie, kunnen bedrijven meten welke behoeftes er leven binnen de gestelde doelgroep. Een overzichtelijke, logische route binnen een website of applicatie zorgt er immers voor dat we vaker geneigd zijn om terug te keren. Het gevoel, uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid van websites en app’s is daarom de laatste jaren ook steeds belangrijker geworden en die groei zet zich voorlopig nog wel door. In dit gebied bevinden zich de zogenaamde UX- en UI-designers. Maar wat is nu precies het verschil tussen beide? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten wat de betekenis is van UX en UI. UX staat voor ‘User Experience’ en UI staat voor ‘User Interface’.

Wat is UX design?

Een UX designer houdt zich bezig met de ‘User Experience’, de beleving of interactie van een gebruiker met betrekking tot een product of service. In het algemeen kan je UX design op ieder ontwerp toepassen, maar we spreken met name van UX design in relatie tot digitale media zoals websites en app’s. Een UX designer is dus vooral bezig met het gevoel van de gebruiker en hoe eenvoudig het is voor die gebruiker om bepaalde handelingen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een logische route om binnen een website te navigeren van een product naar een betaalsysteem. Of het online samenstellen van een auto met alle gewenste opties en specificaties. Het doel van de UX designer is het creëren van een eenvoudige, duidelijke en aangename ervaring voor de gebruiker. UX design is het proces van ontwikkelen en verbeteren van de interactie tussen de gebruiker en alle facetten van een bedrijf of dienst. Een UX designer houdt zich dus niet bezig met het grafische proces.

Een UX designer richt zich op de beleving van een gebruiker. Belangrijke taken om dit te bewerkstelligen liggen in analyse van de doelgroep, creëren van wireframes, research naar de behoeftes van hedendaagse gebruikers en testen van de gebruikerservaring. Daarnaast werkt een UX designer nauw samen met een UI designer.

Wat is UI design?

In de voorgaande paragrafen hebben we gelezen wat UX design nu eigenlijk inhoud. Maar wat is UI design dan? UI design richt zich op de vormgeving van de interface: de grafische elementen van een website of app. De ‘look and feel’ zoals we dat noemen. Welke sfeer ademt de interface? Aandacht voor kleur, lettertypes en compositie van beeldelementen. Allemaal onderdelen die binnen UI design belangrijk zijn. De UI designer hanteert grafische elementen om de route en de beleving van de gebruiker zo prettig en logisch mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van knoppen, scrollbars, een kleurschema of iconen binnen een website. Of denk aan de vormgeving van een dashboard van een auto, waar je op een scherm moet aangeven of je de verwarming wat hoger wil zetten. Zonder een logische, duidelijke interface kost dit onnodig veel tijd en wekt het alleen maar ergernis op. De UX- en UI designer werken dus nauw samen. Vaak worden beide werkzaamheden ook door dezelfde persoon uitgevoerd. UX en UI design is momenteel een populair item binnen de grafische branche, en zal waarschijnlijk de komende jaren alleen maar in belang toenemen.

Wil je starten met UX en UI design? Dan zijn er 2 tools die je daarbij kunnen helpen. Lees onze blog “Adobe XD vs Sketch” en kom te weten welke tool het meest aangewezen is.