Heel wat platformen vragen om mixed media, een combinatie van video, fotografie én graphics.
Creators en marketeers moeten deze dagen dan ook een heel brede skillset hebben en ook nog eens vliegensvlug goede content op de wereld kunnen krijgen. Want je mag dan wel gespecialiseerd zijn in video, toch heb je weer wel een illustratie nodig.
Of wil je snel een beeld editen, een gifje maken of je collega’s templates geven zodat zij zelf aan de slag kunnen binnen bepaalde richtlijnen met jullie brand.
Canva en Adobe Express zijn twee programma’s die je hierbij graag willen helpen. Uiteraard zorgt dit voor een strijd om de troon. We nemen de competitie even onder de loep. Wat is het verschil tussen de twee programma’s? Wat zijn hun voor-en nadelen? En welk programma kan jij het beste gebruiken voor je content?
Canva was revolutionair wanneer het voor het eerst in 2012 op de markt kwam. Een gratis online ontwerpprogramma met gebruiksvriendelijkheid als grote troef. Zonder enige grafische kennis duurt het maar enkele minuten totdat je de software volledig onder de knie hebt.
Canva beschikt over een zeer groot assortiment templates. Dat varieert van logo’s tot posterontwerpen. Ook het opmaken van eigen templates en deze delen met je collega’s is een werkje van niets. Maar een template opmaken is niet te onderschatten. In de training “Do’s en don’ts van ontwerpen voor non-designers” leer je hoe je een goede layout ontwerpt. Het is de ideale training om als non-designer een knappe template neer te zetten.
Adobe gaat met Adobe Express, voorheen gekend als Spark, de concurrentie aan met de alom bekende Canva.
Adobe zal Adobe Express gratis ter beschikking stellen van non-profit organisaties, want ze zijn ervan overtuigd dat content maken voor maatschappelijk welzijn extra aandacht nodig heeft. Op deze manier willen ze organisaties ondersteunen om nog meer impact te creëren. In België zal het non-profit programma lopen via Socialware.
Je hebt keuze uit duizenden templates voor zowel video als afbeeldingen. Werk samen met je collega’s aan één ontwerp en profiteer van het grote aanbod aan Adobe Stock elementen.
Wat heel duidelijk naar voor komt, is dat Adobe functies van heel wat bestaande desktop apps zal overnemen in deze Adobe Express. Zo maak je in een mum van tijd een GIF of converteer je een document van en naar PDF.
Adobe zal ook in de toekomst meer en meer de kracht en kennis vanuit hun desktop apps omzetten naar Adobe Express.
Canva |
Adobe Express |
|
|
Canva |
Adobe Express |
|
|
Canva |
Adobe Express |
|
|
Beide ontwerpprogramma’s hebben hun voordelen. Canva is het ideale programma om te gebruiken wanneer je weinig tijd en grafische voorkennis hebt. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en de duizenden templates waaruit je kan kiezen, wordt het ontwerpen van content makkelijker dan ooit. Weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Dan is de training “Professioneel ontwerpen met Canva” of de training “Maak visuele content met Canva” misschien wel iets voor jou. Hierin gaan we hands-on aan de slag met het online ontwerpprogramma.
Adobe Express is dan weer eerder voor liefhebbers van design en mensen die reeds bekend zijn met een ander Adobe programma. Maak gebruik van Adobe Stock elementen en de vereenvoudigde functies van populaire Adobe programma’s om je content een niveau hoger te tillen.
Gezien de integratie van de desktop apps en de mogelijkheden om CC libraries te gebruiken, zien we voor heel wat organisaties meer in Adobe Express dan in Canva.
Door nieuwe functies toe te voegen die reeds ingebakken zitten in hun desktop apps vermoeden we dat ze in no time een inhaalbeweging zullen maken op Canva.
Klaar om jouw grafische skills naar een hoger level te tillen? Praat gerust eens met Geerte.
Let’s talk!