Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

27 december 2022

De 7 Grafische trends voor 2023

Natasja Van der Jonckheyd
Digital Marketeer bij Catena Company

De creatieve wereld is een snelle en veranderende wereld. Moeite met het allemaal bij te houden? Na deze blog ben je weer helemaal mee!

Trends zijn gevolgen van gebeurtenissen in de maatschappij. Hierdoor zijn ze elk jaar anders. Trends worden vaak geassocieerd met mode, maar ook in de creatieve wereld heeft dit zijn effect. Grafische trends zorgen ervoor dat je relevant blijft met het creëren van jouw visueel content materiaal.

Wat is er dit jaar veranderd in de maatschappij? Complete digitalisering is dankzij Corona in een stroomversnelling gekomen. Tegenwoordig is alles online. Er wordt meer ingezet op webshops en thuiswerk. Hoe resulteert dit in grafische trends? We zien dat er meer aandacht besteed wordt aan schilderen, beeldhouwkunst, fotografie en kunst. Vorig jaar was er een soortgelijke trend met papier. Er werd meer geïnvesteerd in lokaal papier en er was meer belangstelling voor het gevoel dat papier geeft. Dit jaar is papier, zoals veel andere zaken, duurder geworden. Hierdoor is de trend een stille dood gestorven.

Maar wat zijn nu wel de trends in 2023?

Minimal vintage

Minimal vintage is een subtrend van, de o zo gekende stijl, minimalisme gecombineerd met een vintage ontwerp. Deze “good old days” trend komt immens terug in populaire series zoals Stranger Things en Wednesday. Je herkent het aan de bruine en gelige tinten, geen tot weinig technologie, oude vintage auto’s, kleren en meubels.

Minimalisme is al enkele jaren een trend, maar wat is het juist? In één zin: “less is more”. Hou enkel het essentiële over in je ontwerp door onnodige elementen weg te laten en vul het aan met vintage illustraties en lettertypes. Het resultaat? Een tijdloos ontwerp.

Neumorfisme

Neumorfisme is een grafische trend die vorig jaar ook al in de kijker stond, maar toen kwam deze niet van de grond. De trend was voor consumenten visueel te saai om naar te kijken. Door producten in neumorfisme te zetten, moesten front-end designers enorm veel moeite doen om het zo realistisch mogelijk te maken. Mede omdat mensen vertrouwen moesten krijgen in de producten (wat niet altijd evident is na Corona). Waarom staat deze trend terug op de lijst? Designers willen neumorfisme nieuw leven inblazen met meer visueel interessante beelden. Neumorfisme dit jaar zullen visuals zijn die wat meer aan de verbeelding overlaten. Een perfecte match is het neumorfisme in combinatie met “fluffy 3D”. Waarheidsgetrouwe beelden opmaken hoeft niet meer. Deze zijn te saai en te moeilijk.

3D Memphis Style

Deze trend is oorspronkelijk van Memphis Design, wat refereert naar de jaren ’80. De stijl is ontstaan vanuit het expressionisme. Wat 3D Memphis Style typeert zijn de gekleurde vormen met omlijning. Gecombineerd met geometrische vormen met zwart-wit grafische patronen zet je de puntjes pas echt op de i. In 2023 zal de grafische trend zijn om deze Memphis Style in 3D te maken, zoals hier geïllustreerd.