Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

20 februari 2020

De grote broer van Adobe InDesign: Adobe InDesign Server

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

Wie als vormgever of marketeer aan de slag is, zal ongetwijfeld het programma Adobe InDesign kennen. IJzersterke tools zorgen ervoor dat deze toepassing één van de meest uitgelezen oplossingen is voor drukwerk gerelateerde uitdagingen zoals businesscards, catalogi, product fiches, enz. Al meer dan 15 jaar is deze applicatie de default oplossing voor al wie professioneel en creatief aan de slag gaat met pagina layout. Jaarlijkse updates zorgen voor een constante aanvoer van nieuwe mogelijkheden en features.

Wat veel minder bekendheid geniet, is dat Adobe InDesign ook nog een grote broer heeft, nl. Adobe InDesign server. Deze robuuste oplossing heeft een ongetemde performantie voor elke grafische uitdaging.

InDesign desktop vs InDesign server

Wat je ongetwijfeld al uit de naam kon afleiden is dat die grote broer bestemd is om op een centrale server te installeren of in de Cloud. De desktopversie bestaat uit een core engine waarop een gebruiksvriendelijke user-interface werd toegevoegd, die het designers toelaat om snel en efficiënt visueel de mooiste designs snel op te bouwen. Bij de server versie wordt gebruik gemaakt van diezelfde onderliggende krachtige motor, maar werd de front-end vervangen door een robuuste SOAP interface. Deze toegangspoort laat ontwikkelaars toe om door middel van programmeercode instructies te laten uitvoeren op diezelfde server. Door het verwijderen van die ‘ballast’ die een gebruikersinterface met zich meebrengt, wordt een heel stuk performantie in de plaats geleverd. Daarbovenop kent de desktopversie de beperking dat slechts 1 document gelijktijdig kan verwerkt worden. Van de server versie kunnen meerdere instanties gelijktijdig geactiveerd worden, die vervolgens simultaan kunnen worden aangesproken. Hierdoor is het mogelijk verschillende documenten gelijktijdig te verwerken, alsof je als het ware over verschillende fysieke servers beschikt.

Wie dus duizenden documenten binnen een beperkte tijdsduur wil verwerken, is met deze oplossing aan het juiste adres.

Automatisaties op maat

Wie vanuit een ERP, PIM of eigen bedrijfsapplicatie documenten in PDF wil genereren en op zoek gaat naar beschikbare technologieën, zal vaak uitkomen op één van de vele gratis of commerciële PDF modules. Die hebben vaak allemaal dezelfde beperking in grafische mogelijkheden of vergen enorm veel programmeerwerk.

Net daarin schuilt de kracht van Adobe InDesign Server. Wie documenten automatisch wil generen, wil dat die perfect aansluiten bij de grafische huisstijl. Of het nu gaat om technische fiches, catalogi of gepersonaliseerde documenten zoals facturen, allemaal moeten ze de coörperate identity uitstralen. Wie dus beroep kan doen op een vormgever, kan op beide oren slapen. Ontwerpen uitgewerkt door creatives kunnen snel worden overgenomen door het development team. Maar ook bedrijven zonder de beschikbaarheid van creative professionals, hoeven niet te vrezen. Developers kunnen zelf aan de slag, om nieuwe documenten aan te maken. De mogelijkheid tot het gebruik van templates zorgt voor de nodige flexibiliteit. Of het nu gaat om bestaande documenten aan te passen, te verwerken of nieuwe files te genereren, Adobe InDesign Server bevat alle noodzakelijk eigenschappen om dit zonder problemen op te nemen.

Vaak hebben grafische studio’s en marketingteams een grote hoeveelheid aan tijdrovende repetitieve taken. Die kunnen prima uit handen worden gegeven. Adobe InDesign Server beschikt over alle troeven om een solide oplossing te zijn in het creatieve automatisatie proces.

Ook voor wie een online shop of portal ontwikkelt, die gepersonaliseerde oplossingen aanbiedt – zoals bijvoorbeeld het generen van eigen businesscards of gepersonaliseerde labels, het online editeren van Adobe InDesign bestanden, het plaatsten van drukwerk gerelateerde bestellingen met realtime voorvertoning, het downloaden van gepersonaliseerde brochures en catalogen – is Adobe InDesign Server de gedroomde oplossing.

Wie Adobe InDesign Server wil integreren in een nieuwe of bestaande oplossing, kan via SOAP calls gebruik maken van scripts geschreven in Extendscript, een oudere variant op Javascript. Wie reeds scripts heeft geschreven voor de Adobe InDesign desktop applicatie, zal geen verschil merken. Extendscript is relatief laagdrempelig en toegankelijk.

Omgevingen

Adobe InDesign Server is beschikbaar voor macOS en Windows. Merk op dat de systeemvereisten afhankelijk zijn van het aantal gebruikte instanties.

Voor de meest recente technische specificaties kan je hier terecht.

Licenties

De licenties voor Adobe InDesign Server zijn beschikbaar in verschillende varianten. Ongeacht de gekozen oplossing, zijn deze jaarlijks hernieuwbaar of opzegbaar.

De 4 belangrijkste licentie vormen zijn:

  • Premium licentie: Publiek beschikbare, internet of intranet gebaseerde toepassing met jaarlijks abonnement
  • Limited licentie: Intern beschikbare, (semi) automatische publishing oplossing, beschikbaar binnen het eigen netwerk met jaarlijks abonnement
  • Developer licentie: Het vrijgeven of testen van Adobe InDesign Server gebaseerde oplossingen door softwareontwikkelaars, waardoor ze de software kunnen evalueren. Live productie is niet toegelaten en alle gegeneerde PDF-files bevatten een watermerk. Deze licentie is gratis bij een ‘Adobe Technology Partner’ of een ‘Adobe Enterprise Partner’ lidmaatschap
  • Demo licentie: Gratis 90 dagen demo licentie die het klanten toelaat om Adobe partner oplossingen te testen.

Elke licentievorm heeft zijn specifieke prijsstelling. Belangrijk om weten is dat sommige software fabrikanten die in hun oplossing gebruik maken van Adobe InDesign Server, met Adobe speciale voorwaarden hebben afgedwongen voor het gebruik ervan. Goed advies is dus ontzettend belangrijk om de juiste prijs te kunnen bepalen.

Alternatief

Misschien ben je op zoek naar een oplossing om Adobe InDesign bestanden automatisch te verwerken, maar is er geen perfecte match tussen de noden van jouw onderneming en de eigenschappen van deze oplossing. Dan is er ook nog een alternatief voorhanden. Enfocus Switch biedt de mogelijkheid om snel robuuste automatisaties uit te werken, zonder kennis van programmatie. Deze oplossing kan zowel een Adobe InDesign desktop als Adobe InDesign Server applicatie integreren in het stappenplan met uit te voeren taken. Indien je kiest voor Adobe InDesign Desktop in combinatie met Enfocus Switch, zal het ontbreken van het simultaan verwerken van bestanden – en dus een lagere verwerkingssnelheid – ruimschoots gecompenseerd worden door een gebruiksvriendelijke interface en een lagere licentiekost.

Conclusie

Adobe InDesign Server is een grafisch krachtige Enterprise oplossing die prima grote hoeveelheden documenten kan verwerken. Doordat het Adobe InDesign documenten afkomstig uit de desktopversie prima kan verwerken, is het de meest aangewezen oplossing om grafische bestanden snel en automatisch aan te maken en te verwerken. Omdat de oplossing autonoom op een centrale server draait, kunnen taken die misschien voordien op lokale werkstations werden uitgevoerd, nu automatisch in de achtergrond worden verwerkt. Hierdoor krijgt de efficiëntie een enorme boost.