Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

12 januari 2023

De highlights van docent Peter Maas in 10 jaar Creative Cloud

Peter Maas
Docent bij Catena Company

Creative Cloud blaast dit jaar 10 kaarsjes uit! En dat laten we niet zomaar voorbijgaan. Adobe CC is een vaste waarde geworden voor elke creatieveling, marketeer en iedereen die professioneel aan de slag wil met graphics, animaties, foto, video, publicaties, … Noem maar op. In 10 jaar tijd is Adobe CC een onmisbare toolbox geworden.

Peter Maas is al 10 jaar docent voor Catena Company, hij is een expert in InDesign, Illustrator, Photoshop en web. Peter heeft de Creative Cloud zien evolueren en licht graag zijn highlights van 10 jaar Creative Cloud toe. Peter heeft de Creative Cloud zien evolueren en licht graag zijn highlights uit.

Customizable Toolbar

Inderdaad, hoe vervelend is het niet dat de Dodge- en Burntool in Photoshop achter elkaar verstopt zitten? Of de healing- en de spothealing brush? Zeker als je met een Wacom pen werkt, want die pen langer vasthouden op een geselecteerde tool, dat is helemaal niet handig.

Nu kun je de toolbar aanpassen, en elke tool die je direct wilt zien, kun je heel eenvoudig lostrekken van de anderen, zodat hij direct voor het grijpen ligt wanneer je hem nodig hebt. Dit is trouwens veeeeeeel gemakkelijker dan in Adobe Illustrator. Daarin kan het ook, maar niet zo mooi geprogrammeerd. Er is wat gefoefel nodig. Als het team van Illustrator nou eens goed zou afkijken hoe ze dat hebben gedaan bij het team van Photoshop…

Tool object selecteren

Deze vind ik crazy! Dan denk je dat je supersnel kunt werken met het selecteren van objecten… Je werkt immers met Quickselect. Maar dan komt Adobe met de Tool Object Selecteren. De cursor gewoon even rond het object slepen… Waaaat?

Daarna verbeteren ze hem nog drie keer, en als docent kun je iets heel nuttig in de basiscursus uitleggen, wat voorheen alleen maar in de les Photoshop Advanced aan bod kon komen. Dat noem ik nog eens vooruitgang.

Schaalbare interface

Nu ben ik docent, 90% van de tijd. Ik leg de dingen graag goed uit en laat het graag goed zien. Daarom is het zo heerlijk dat we in Adobe Illustrator en InDesign de weergave van de ankerpunten wat groter kunnen maken. Want met al die Retina-schermen van tegenwoordig zien die ankerpunten er veel te klein uit, je pakt er te vaak naast.

Eindelijk heeft InDesign nu ook zo’n schaalbare interface, zodat ik het op 1920×1080 goed kan laten zien aan de groep. Een grotere weergave is voor mezelf fijn, en ook voor mijn cursisten. Nu Photoshop nog…

Arceringen en Borders bij de tekst

Deze is makkelijk uit te leggen, en dus goed te begrijpen: een tekst met een achtergrondkleurtje in InDesign. Deze achtergrondkleur loopt mee met de tekst. Het is goed instelbaar, en het smaakt naar meer. Ik zou nog meer afrondingen en uiteindes willen hebben achter mijn tekst. Zodat ik meer kan variëren dan met afgeronde hoeken of schuine hoeken.

Eenvoudig, maar ik ben er dol op! Het legt snel het accent op de koppen, en je kunt er zelfs tabellen mee maken met afgeronde hoeken.

Nieuwe gradient tool in Illustrator

Het was altijd een beetje een gedoe om een achtergrond te maken met wisselende kleuren erin. Maar sinds we die nieuwe tool hebben, is het allemaal veel eenvoudiger geworden: gewoon een extra pin toevoegen, bepalen welke kleur en sterkte dat die heeft, en klaar ben je. Het hoeft niet altijd rocket science te zijn. Fijn hoor!