Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

8 januari 2020

Nieuwigheden Adobe Premiere Pro 2020

Fernando Pauwels
Trainer Video & Animatie

Begin november 2019 werden de nieuwe updates van Adobe Premiere CC 2020 voorgesteld. Tijdens onze events toonden we jullie niet alleen de nieuwe mogelijkheden van dit programma, maar nadien zijn we hiermee ook zelf aan de slag gegaan.

Voor Adobe Premiere is er één nieuwe feature die er met kop en schouders bovenuit steekt, namelijk de ‘auto reframe’ functie. Indien je een film voor verschillende schermgroottes moet voorzien, kan deze nieuwe oplossing je veel tijd besparen. Door middel van Adobe Sensei, de ingebouwde artificiële intelligentie, is het schalen van beelden naar een vierkant, een 16:9 of een 9:16 formaat in hoge mate te automatiseren.

Deze nieuwe krachtige oplossing is terug te vinden als effect dat op individuele clips van een sequentie met een ander formaat kan toegepast worden. Deze worden door middel van de positieparameter (X en Y-waardes) automatisch gekeyframed. Het voordeel hiervan is, dat het geheel geen gesloten oplossing is. Je kan met andere woorden heel eenvoudig zelf de keyframes verder aanpassen, indien het resultaat je niet bevalt.

Je kan ook een sequentie in zijn geheel ‘auto reframen’, waardoor alle clips in die nieuwe sequentie, aangepaste positie keyframes krijgen. Zo kan de actie centraal binnen het beeldkader behouden blijven. Ook voor tekstelementen gemaakt in Adobe Premiere, werkt deze feature relatief goed en teksten worden mee geschaald. Echter, voor teksten met een vorm als achtergrond, wordt de aanpassing van deze achtergrond niet altijd goed uitgevoerd waardoor manuele correcties noodzakelijk zijn. Wel levert het resultaat een goede basis om je film door middel van kleine manuele tweaks verder te finaliseren.

Andere, eerder kleine aanpassingen, zijn het vermelden waard. Time remapping is van maximum 1000% naar 20000% gebracht. Dit is vooral belangrijk voor opgenomen timelapses met een langere duurtijd. Hierdoor wordt het eenvoudiger deze te versnellen tot een korte weergave. Tot voor kort was de oplossing deze clips onder te brengen in een geneste clip, waarvoor je de afspeelsnelheid afzonderlijk kon aanpassen. Nu kan dit dus in 1 eenvoudige handeling.

Een andere kleine, maar handig nieuwe functie, vind je terug in de voorkeuren van Adobe Premiere. Iets wat al langer kon in Adobe After Effects, maar nog steeds niet in Adobe Premiere, was het snel kunnen verwijderen van media cache bestanden. Dit kan dus voortaan ook in Adobe Premiere. Bij het lezen en schrijven van tussentijdse render-bestanden durft het wel eens mislopen waardoor je programma op één van deze bestanden blijft hangen. Door vanuit het programma de opdracht te kunnen geven deze tijdelijke bestanden te wissen, wordt het probleem snel opgelost.

Verder zijn er nog meer verbeteringen op gebied van grafische en typografische mogelijkheden, en is er een snelheidswinst mogelijk door het gebruik van een aantal nieuwe keyboard shortcuts. Mocht je nog meer willen weten, een volledig overzicht van de nieuwe features kan je hier terugvinden: https://helpx.adobe.com/be_nl/premiere-pro/using/whats-new.html