Wie al een paar decennia creatief actief is, zal zich ongetwijfeld de hoogdagen van de PostScript lettertypes nog herinneren. Dit font formaat, ook wel “Type 1” genoemd, werd in 1984 ontwikkeld door Adobe en het was een hele periode de standaard in elke design omgeving. Heel wat bedrijven investeerden toen fors in het aanschaffen van een mooie lettertype collectie die tot op de dag van vandaag bij velen nog in gebruik is.
Dat Type 1 tekortkomingen had, was helaas ook algemeen bekend. De karakter set was beperkt, alsook de ondersteuning voor Unicode ontbrak, wat vooral bij meertalige documenten toch voor de nodige uitdagingen zorgde. Ook kunnen deze bestanden niet naadloos worden uitgewisseld tussen Os X en Windows. Doordat een lettertype steeds uit meerdere bestanden bestond, één voor de weergave op het scherm en meerdere voor het aansturen van een printer, bleek in de praktijk toch dat fonts steeds vaker niet meer compleet waren. Dat zorgde voor problemen bij de weergaven en het afdrukken. Ondertussen is OpenType de de facto standaard betreffende lettertypes, een standaard die alle voorgaande problemen oplost.
In alle hectiek die Corona ons bracht, zouden we bijna vergeten dat Adobe begin vorig jaar aankondigde de ondersteuning voor Type 1 fonts te zullen stoppen vanaf 2023. Dit is nog even, horen we u denken. Maar wie door de jaren heen een digitaal archief heeft opgebouwd van opdrachten en projecten waarin deze lettertypes worden gebruikt, heeft misschien iets meer tijd nodig om de impact te inventariseren. Bij het openen van documenten die nog gebruik maken van Type 1 fonts, geeft Adobe Indesign ondertussen wel duidelijk aan dat de ondersteuning weldra zal stoppen. Vanaf januari 2023 zullen Type 1 fonts niet langer zichtbaar zijn in de font menu’s, kunnen ze niet langer gebruikt worden en zullen worden weergeven als “ontbrekende lettertypes”.
Wie nog geconfronteerd wordt met deze legacy lettertypes, heeft verschillende mogelijkheden om de koe bij de horens te vatten. Graag sommen we ze voor jullie op.
Belangrijk om mee te geven is dat het vervangen van lettertypes, ook al passen we dezelfde toe in een ander formaat, niet geheel zonder risico is. Zo is de kans reëel dat heel wat tekst zal “verspringen”, en manuele correctie in de opmaak noodzakelijk is.
Als finale tip willen we graag meegeven dat door middel van scripting, eenvoudige en complexe lettertype wijzigingen automatisch kunnen worden doorgevoerd op grote hoeveelheden documenten, zolang Type 1 nog wordt ondersteund. Iets waar we bij Catena Company jullie graag bij ondersteunen.