Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

25 januari 2022

Type 1: het einde van een tijdperk

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

Van Type 1 naar OpenType

Dat Type 1 tekortkomingen had, was helaas ook algemeen bekend. De karakter set was beperkt, alsook de ondersteuning voor Unicode ontbrak, wat vooral bij meertalige documenten toch voor de nodige uitdagingen zorgde. Ook kunnen deze bestanden niet naadloos worden uitgewisseld tussen Os X en Windows. Doordat een lettertype steeds uit meerdere bestanden bestond, één voor de weergave op het scherm en meerdere voor het aansturen van een printer, bleek in de praktijk toch dat fonts steeds vaker niet meer compleet waren. Dat zorgde voor problemen bij de weergaven en het afdrukken. Ondertussen is OpenType de de facto standaard betreffende lettertypes, een standaard die alle voorgaande problemen oplost.

Help! Ik zit nog met legacy lettertypes!

Wie nog geconfronteerd wordt met deze legacy lettertypes, heeft verschillende mogelijkheden om de koe bij de horens te vatten. Graag sommen we ze voor jullie op.

  1. Pas op met (gratis) conversies! Diverse toepassingen en websites beschikken over de mogelijkheid, al dan niet gratis, Type 1 lettertypes te converteren naar andere formaten. Belangrijk om te weten dat de licentie voorwaarden van lettertypes vaak stipuleren dat elke vorm van aanpassen niet is toegelaten. Zo worden officieel aangekochte lettertypes plots toch illegaal. Ook de gebrekkige ondersteuning voor meertaligheid wordt hiermee niet opgelost. Deze optie is misschien dan ook het minst aangewezen.
  1. OpenType! Bijna alle van de toen in Type 1 formaat verschenen lettertypes, kunnen ondertussen opnieuw worden aangeschaft in OpenType formaat. Hierbij is er vaak betere ondersteuning voor meertaligheid.
  1. Lettertypes licentie in Adobe CC! Misschien beschik je reeds over een Adobe CC subscription. Weet dan dat je abonnement ook een licentie bevat van een enorme hoeveelheid lettertypes. Misschien zijn de gewenste lettertypes reeds in je bezit en volstaat het om ze te vervangen door de nieuwe variant.
  1. Alternatieven! Via heel wat websites zoals Alternatype en WhatFontsIs kan gezocht worden naar commerciële of gratis alternatieven. Want misschien bestaat er voor het gezochte lettertype wel een gratis of goedkoper alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat Google ook een enorm hoeveelheid gratis lettertypes ter beschikking heeft en deze eenvoudig te activeren zijn in fontbeheer programma’s zoals Suitcase Fusion?

Conclusie

Belangrijk om mee te geven is dat het vervangen van lettertypes, ook al passen we dezelfde toe in een ander formaat, niet geheel zonder risico is. Zo is de kans reëel dat heel wat tekst zal “verspringen”, en manuele correctie in de opmaak noodzakelijk is.

Als finale tip willen we graag meegeven dat door middel van scripting, eenvoudige en complexe lettertype wijzigingen automatisch kunnen worden doorgevoerd op grote hoeveelheden documenten, zolang Type 1 nog wordt ondersteund. Iets waar we bij Catena Company jullie graag bij ondersteunen.