Photoshop is een zeer handig programma, maar wanneer kan je deze het best inzetten? Het is algemeen geweten dat Photoshop voornamelijk te gebruiken is om afbeeldingen te bewerken. Nochtans zijn er nog andere zaken die je makkelijk kan opstellen dankzij deze software. We bespreken de interessantste.
Aangezien Photoshop werkt met pixels, is het programma geschikt om posts voor sociale media te ontwerpen. Een computerbeeld bestaat uit pixels, door het te ontwerpen in Photoshop kan je de kwaliteit zo behouden als je op het correcte formaat je visuele content maakt. Indien je het achteraf vergroot gaat de kwaliteit achteruit. Wanneer je hier rekening meehoudt, kan je de feed van je eigen sociale media makkelijker onderhouden en wordt het aanpassen van je ontwerp een fluitje van een cent. Heb je meerdere afmetingen nodig voor dezelfde post? Dan gebruik je het beste artboards.
Zoals voorheen vermeld is Photoshop the place to be wanneer je online afbeeldingen moet maken. Daarom kan je het ook inzetten om de afbeeldingen van je website een niveau hoger te tillen. Werk met een verrassend kleureneffect, voeg een extra element toe… De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan zelfs zo ver gaan in het opmaken van je visual dat je deze kan animeren. Meer hierover kan je verder in de blog terugvinden.
Zoals reeds vermeld, is Photoshop niet ontwikkeld om volledige magazines te ontwerpen. Hiervoor kan InDesign, een programma dat vectorieel werkt (enkel met teksten), beter van pas komen. Waar je Photoshop wel voor kan inzetten is om de afbeeldingen van flyers en posters te bewerken. Achteraf kan je deze afbeelding in InDesign plaatsen en de laatste details toevoegen aan je flyer of poster.
Een afbeelding animeren in Photoshop is een werkje van niks. Door de tijdslijn te activeren op je werkvlak is de eerste stap reeds gezet. Dit doe je door venster in het lint aan te klikken en tijdlijn aan te vinken. Wanneer je dit hebt gedaan, gaat er een tijdlijn onderaan je werkvlak verschijnen. Voordat je kan animeren voorzie je dat alle lagen die je wilt animeren reeds in je werkbestand staan. Daarna moet je deze enkel nog exporteren naar de tijdlijn. Dat doe je door te klikken op de knop ‘videotijdlijn maken’ die verschijnt in de tijdlijn zelf. Vanaf dan kan je aan de slag gaan met een versimpelde versie van After Effects. Door te werken met keyframes kan je op een makkelijke manier een indrukwekkende GIF neerzetten. Werk met verschillende posities, zichtbaarheid en stijlen.
Photoshop is voornamelijk een handige manier om mock-ups op te stellen. Een mock-up is een praktische manier om een realistisch beeld van je werk te schetsen. Zal je poster goed genoeg opvallen op straat? Hoe zal het ontwerp eruitzien op een tote bag? Of hoe gaat die brochure er nu juist uitzien wanneer je alles naast elkaar zet? Het opstellen van mock-ups is daarnaast een zeer interessante manier om een verpakking te visualiseren. Met de juiste ontwerpen en mock-up, ben je nog maar enkele muisklikken verwijdert van een prachtige visual die meteen het juiste beeld kan scheppen.
Klaar om jouw grafische skills naar een hoger level te tillen? Praat gerust eens met Geerte.
Let’s talk!