Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

29 april 2019

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

Tim Melis
Media Workflow Consultant bij Catena Company

Wie al even in de grafische sector meedraait, zal ongetwijfeld Enfocus Pitstop kennen. Net zoals het programma Adobe Photoshop nu ook bekend is als het werkwoord ‘Photoshoppen’, heeft Enfocus Pitstop dezelfde status verworven als werkwoord ‘Pitstoppen’.

Maar wat doet deze bijzonder handige plugin voor Adobe Acrobat? Enfocus Pitstop heeft vooral twee belangrijke functies: het controleren van PDF-bestanden alsook het toevoegen van verschillende krachtige oplossingen om PDF-files aan te passen.

Wie vaak PDF-files ontvangt of wil verzenden, wil zeker zijn dat het document technisch in orde is, om zonder problemen te kunnen worden gedrukt. En dan biedt deze tool een oplossing. Op basis van profielen kan een PDF bestand worden gecontroleerd en gecertifieerd volgens bepaalde standaarden. Hierdoor verdwijnen een hele hoop zorgen.

Vormgevers, uitgeverijen of redacties zijn zeker dat bestanden geen technische problemen vormen. Drukkerijen voorkomen met deze software foutieve drukresultaten door technische problemen vroegtijdig te detecteren.

Sinds enkele jaren zijn er verschillende native PDF editors op de markt. Sommigen zijn goedkoop, andere zijn minder toegankelijk. Maar aanpassingen doorvoeren met deze oplossingen is niet altijd eenvoudig. En ook hier komen de oplossingen van Enfocus to-the-rescue. Het uitvoeren van aanpassingen wordt een stuk eenvoudiger, en met een kleiner risico om nieuwe problemen te veroorzaken.

Sinds de derde week van april is editie 2019 beschikbaar. Wat is er nieuw? We sommen graag enkele nieuwe functies voor je op.

Selecties omzetten naar afbeeldingen

Het kan gebeuren dat PDF bestanden afbeeldingen bevatten met complexe paden. Illustraties zoals landkaarten bevatten soms duizenden, of zelfs tienduizenden punten. En dan kan het foutlopen in de RIP (Raster Image Processor), een fase die voorafgaat bij het produceren van beelddragers voor de drukpers.

Vroeger werd vaak gekozen om het volledige bestand bij problemen om te zetten naar een afbeeldingen. Maar dit verliep niet altijd vlekkeloos en vaak moest een compromis worden gesloten in de kwaliteit.  Met de nieuwe verbluffende ‘rasterize’ feature kan je bepaalde objecten selectief omzetten naar een afbeeldingen, en hierbij wordt rekening gehouden met verschillende soorten kleurruimtes. Ook met boven- en onderliggende objecten wordt rekening gehouden. Het is dus niet per definitie zo dat een omzetting zal zorgen voor één afbeelding. Het resultaat kan misschien meerdere afbeeldingen zijn die het origineel maximaal benaderen. Doordat het slechts van toepassing is op onze selectie, blijft tekst buiten onze selectie nog steeds tekst, en behoud het dus een maximale scherpte.

https://www.youtube.com/watch?v=JbKlObTWaWo

Object browser

Wanneer veel objecten in een PDF-file aanwezig zijn, zal je gemerkt hebben dat het niet altijd eenvoudig was een specifiek object te selecteren. Een kluwen van onder- en bovenliggende objecten bemoeilijkt vaak het selectieproces. Hierbij zal de nieuwe object browser zeker van pas komen. Door het oplijsten van alle objecten, wordt het kinderspel ze via deze weg te selecteren.

https://www.youtube.com/watch?v=8JIrYettbOc

Barcode verificatie

Voor elke fabrikant van producten die een barcode bevatten, kan een onleesbare of foutieve barcode een nachtmerrie worden.  Door het integreren van verschillende verificatie opties in de preflight module, worden eventuele problemen gedetecteerd nog voor ze een probleem kunnen vormen.

https://www.youtube.com/watch?v=7x8apPyVN14

Het tonen van objecten buiten de zichtbare pagina

Een PDF bestand kan vaak objecten bevatten die zich buiten het zichtbare pagina gebied bevinden. Deze elementen hebben niet alleen een negatieve invloed op de bestandsgrootte, maar kunnen ook problemen veroorzaken tijden het RIP proces. Een eenvoudige klik maakt het mogelijk deze objecten nu te tonen.

https://www.youtube.com/watch?v=Vmrikd4wpmQ

Conclusie

Je zal gemerkt hebben dat deze nieuwe versie opnieuw enkele krachtige functies toevoegt. Wie zich herkent in bovengenoemde problemen zal dan ook geen minuut aarzelen deze nieuwe versie aan te schaffen. Het is dan ook een kleine investering die onmiddellijk tijd zal besparen waardoor vertragingen voor het drukproces worden vermeden. Geen onbelangrijk gegeven is dat Enfocus Pitstop ook in een robuuste server versie bestaat die naadloos te integreren valt in een Enfocus Switch workflow omgeving.

Wist je trouwens al dat Catena Company Gold Partner is van Enfocus, en niet alleen deze software aanbiedt, maar ook ondersteuning kan leveren bij de integratie, en gespecialiseerde trainingen kan organiseren? Heb je vragen, aarzel dan niet om even contact op te nemen. We helpen jullie graag verder.