Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

5 september 2023

Waarom 1 op de 3 Belgische werknemers geen vragende partij is voor opleidingen

Joska Fleerackers
Marketeer bij Catena Company

Uit de meest recente enquête van SD Worx blijkt dat één op de drie Belgische werknemers geen enkele interesse heeft in het volgen van een opleiding. Hetzelfde onderzoek onthult dat maar liefst 71% van de kmo’s met meer dan 20 werknemers een opleidingsplan heeft opgesteld. Echter, slechts 55% van de 481 ondervraagde Belgische kmo’s zal voor de deadline van 30 september informatie kunnen verstrekken over het individuele opleidingsrecht van hun medewerkers. Het is betreurenswaardig dat sommige Belgische werknemers aarzelend staan tegenover het idee van opleidingen, terwijl een opleiding veel meer inhoudt dan simpelweg zitten en notities maken.

Het aantal benodigde opleidingsdagen

Vorig jaar was er een belangrijke verandering: het opleidingsrecht is nu niet langer collectief maar individueel. Dit betekent dat er dit jaar vier opleidingsdagen worden aangeboden voor elke voltijdse werknemer in ondernemingen met minstens 20 werknemers. Vanaf 2024 zal dit aantal stijgen naar vijf dagen. Het aantal opleidingsdagen kan variëren per sector en de omvang van je organisatie. Hoewel het niet verplicht is om deze dagen op te nemen, is je werkgever wel verplicht om ze beschikbaar te stellen.

Maar zijn zoveel opleidingsdagen echt nodig? Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Belgische werknemers 3 tot 5 dagen per jaar (29%) als het meest geschikt beschouwen, gevolgd door meer dan 6 dagen per jaar (27%). Een kleinere groep staat open voor meer dan 10 opleidingsdagen per jaar.

 

Waarom opleidingen eigenlijk best goed zijn

Het feit dat werknemers terughoudend zijn om opleidingen te volgen, betekent niet dat dit ook geldt voor werkgevers en HR- en L&D-verantwoordelijken. Maar liefst 44% heeft plannen om het individuele opleidingsrecht actief te benutten. In een arbeidsmarkt met een tekort aan talent en stijgende loonkosten zoeken organisaties intern naar de juiste talenten en mensen. Dit verbetert niet alleen de toekomst van de organisatie, maar ook die van de medewerkers zelf.

Bovendien hoeft een opleiding je werk niet in de weg te staan. Met onze op maat gemaakte trainingen houden we rekening met jouw agenda, voorkeuren en behoeften, zodat je meteen hands-on aan de slag kunt met je content en direct resultaten ziet. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden voor jou en/of je team te bespreken.

 

Deze blogs zullen je wellicht ook interesseren

Misschien vind je deze case studies ook interessant