Adobe InDesign is voor veel content designers de default toepassing die ze dag in dag uit gebruiken om mooie publicaties te maken. Ook relatief onervaren ontwerpers vinden er snel hun weg in. Voor beiden is het interessant om even stil te staan bij de volgende Adobe InDesign tips. Wellicht zitten er enkele bij die voor jou echt nuttig zijn.
Als je nu echt veel tekst moet plaatsen in een boek, gebruik dan eens het automatische tekstkader. Bij het starten van een nieuw document kun je een vinkje aanzetten om alvast een tekstkader op je pagina te maken. Dit automatische tekstkader zorgt er voor dat er vanzelf nieuwe pagina’s worden aangemaakt als de eerste vol loopt.
Als je dit prettig vindt, denk er dan ook aan dat overtollige pagina’s weer volledig automatisch verwijderd kunnen worden. Je kiest dan in de voorkeuren bij Tekst om lege pagina’s weer automatisch te verwijderen.
Wil je jouw pagina’s in een vouwschema maken, gebruik dan de booklet functie. Pagina 1 en 16, 2 en 15, 3 en 14, … komen naast elkaar op 1 vel. Dat is impositie, en hoort eigenlijk tot de taken van de drukker, maar deze week nog mocht ik een PDF aanpassen voor dit doel.
In de tekstkader opties kan je de eigenschappen van een tekstkader gebruiken om de grootte ervan automatisch aan te passen naar gelang hoeveel tekst er in staat. Erg handig en heel makkelijk.
Werk eens in splitscreen. Daarmee breng je stramien en documentpagina tegelijk in beeld. Rechtsonder in het scherm van InDesign zit een klein knopje. Daarmee krijg je een extra kijk of weergave op het zelfde document. Heel verhelderend.
Importeer opmerkingen uit een PDF. Dit is wellicht nog handiger dan de samenwerkingsopties via de cloud, omdat de geplaatste opmerkingen direct kunnen worden doorgevoerd. Deze import werkt via Acrobat en Notes.
Gebruik liquid layout om snel van A4 naar A3 te gaan of omgekeerd. Dit werkt veel beter dan manueel de layout aan te passen. Hou er wel rekening mee dat je misschien achteraf de schaling van korpsgroottes en lijndiktes nog moet bijstellen, als je wilt verder werken in het document. Je gebruikt het Pagina-gereedschap, daarna kies je voor Schalen (niet in het eigenschappenvenster, maar in het regelpaneel bovenin). En pas daarna verander je het formaat pagina van A4 naar A3 of omgekeerd. Het bijstellen van korpsgroottes en lijndiktes doe je door in het regelpaneel rechtsboven (hambugermenu) te kiezen voor Schaal instellen op 100%.
Als je alle pagina’s van een bestaande PDF moet plaatsen, gebruik dan een script. Elke bladzijde wordt automatisch geplaatst op de linkerbovenhoek van je InDesign bladzijde. Denk er vooraf wel even over na of je de trimbox, bloedbox, cropbox of mediabox wilt gebruiken.
Met het sort paragraphs script sorteer je ganse blokken tekst. Het gebruikt de eerste letters van de paragrafen om de tekst in alfabetische volgorde te sorteren. Heel handig voor lijsten, tabellen, etc.
Maak kaders van gelijke afmetingen door het gebruik van een split frame script. Je deelt op die manier je pagina heel evenwichtig in, vertrekkende vanuit één groot illustratievak.
Tekst die je slechts onder specifieke omstandigheden wilt publiceren, kan je voorwaardelijk maken. Dit kan erg handig zijn om bijvoorbeeld prijzen al dan niet te vermelden. In plaats van 2 documenten maak je er maar 1. Door de prijzen als voorwaardelijke tekst te markeren, kan je die op eenvoudig commando laten verdwijnen.
Maak voor herhalend voorkomende elementen in je document gebruik van objectstijlen. Zo kan je achteraf heel snel en eenvoudig aanpassingen doen aan kleur, positie, grootte, etc. Dat is dan gewoon een kwestie van de stijl bijwerken.
Versnel de opmaak van je Adobe InDesign document op basis van een txt of csv-document. Automatische gegevenssamenvoeging vermijdt knip en plak werk en plaatst alle data netjes op zijn plaats. Deze functie is eigenlijk het kleine broertje van EasyCatalog.
De aandachtige lezer merkt op dat het 12 tips geworden zijn in plaats van 10, en dat is niet voor niets. De verzamelde tips zijn allemaal waardevol en we willen ze je daarom niet onthouden. Ze behandelen handige tools en functies die gemakkelijk te gebruiken zijn, maar je moet natuurlijk wel weten dat ze bestaan. Duik er eens in!
Klaar om jouw grafische skills naar een hoger level te tillen? Praat gerust eens met Geerte.
Let’s talk!