Met maar liefst 1.114 kleuren in zijn gamma is Pantone een naam dat niet meer weg te denken is. Veel drukkers en grafische vormgevers gebruiken de term zonder enig probleem. Toch blijft deze bij velen onduidelijk. Wat is Pantone nu exact en wat wordt er mee bedoeld? Herken jij jezelf hierin? Wij vertellen alles wat je moet weten over Pantone en Pantone kleuren in deze blog.
Pantone startte in New Jersey tijdens de jaren ’50. De drukkerij maakte onderdeel uit van het reclamebureau M & J Levine Advertising. Vanwege een te lage opbrengst van het reclamebureau was de agency genoodzaakt de drukkerij uit handen te geven. Zo kwam deze terecht bij Lawrence Herbert. Hij is uiteindelijk de persoon geweest die de drukkerij de naam Pantone gaf. Herbert was het startpunt van gestandaardiseerde kleuren.
Pantone kleuren, die ook wel PMS (Pantone Matching System) kleuren worden genoemd, zijn kleuren die volgens een universeel kleursysteem gecodeerd zijn. Dit zorgt ervoor dat het groen dat iemand anders ziet, ook het groen is dat jij ziet. Maar bij drukwerk gebruik je toch CMYK? Ja, maar bij het hanteren van CMYK wordt het eerst over elkaar gedrukt en daarna pas worden de kleuren gemengd. Bij Pantone wordt de inkt vooraf gemixt tot de juiste kleur. Dit zorgt voor mooie, diep verzadigde kleuren. Daarnaast zien Pantone kleuren er overal ter wereld hetzelfde uit. Bij CMYK kunnen de verhoudingen verschillen.
De papiersoort die je gebruikt heeft invloed op de absorptie van je inkt en kan daarmee ook de kleur veranderen. Om dit te voorkomen werkt Pantone met een code. We nemen deze even onder de loep:
C: Coated (gestreken) zorgt voor een grotere kleurkracht.
U: Uncoated (ongestreken) inkt wordt minder geabsorbeerd, dus geeft minder tinten weer.
M: Matte (tussen gestreken en ongestreken), ideaal voor het gebruik van lichte kleuren aangezien het niet hard verandert in het licht.
TCX: Textile Cotton (katoen) kleuren gedrukt op katoen.
TPX: Textile Paper (papier, tegenwoordig heb je ook TPG de duurzame versie van TPX) zijn de kleuren gedrukt op papier, deze kan je vergelijken met de stalen die je gebruikt om verf te kiezen.
T: Transparant
SWOP: Standard Web Offset Printing (VS, Azië) gestandaardiseerde drukkleuren voor offset- en rotatiedruk volgens de normen van de Verenigde Staten en Azië.
SWOP-Euro: Standard Web Offset Printing (Europa) gestandaardiseerde drukkleuren voor offset- en rotatiedruk volgens de normen van Euroscale.
DS: Digital SWOP
HC: Hexachrome (CMYK met Orange en Green)
Pantone gebruik je voornamelijk wanneer je zeker wil zijn dat de kleuren hetzelfde zijn. Daarom hanteer je PMS kleuren het beste wanneer je omgaat met je huisstijl. Bijvoorbeeld bij het drukken van visitekaartjes. De kleuren worden evenzeer gebruikt bij zeefdruk, tijdens het drukken van bijvoorbeeld textiel.
Elk jaar publiceert het Pantone Kleurinstituut in Pantone View de ‘kleur van het jaar’. Dit is niet de meest populaire kleur van dat jaar, maar een voorspelling van de populairste kleur het jaar erop. Dus: de kleur die in 2022 is aangekondigd als kleur van het jaar, is de kleur voor 2023. In 2016 en 2021 maakte Pantone een uitzondering en kondigde twee kleuren van het jaar aan. In 2023 was de kleur van het jaar ‘Viva Magenta’. Dezelfde kleur die we gebruikt hebben voor de branding van het Adobe CC Event dit jaar.
Welke kleur wordt volgens jou ‘kleur van het jaar’ voor 2024?
Klaar om jouw grafische skills naar een hoger level te tillen? Praat gerust eens met Geerte.
Let’s talk!