Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

28 november 2023

Alles wat je moet weten over Pantone en Pantone kleuren

Joska Fleerackers
Marketeer bij Catena Company

Met maar liefst 1.114 kleuren in zijn gamma is Pantone een naam dat niet meer weg te denken is. Veel drukkers en grafische vormgevers gebruiken de term zonder enig probleem. Toch blijft deze bij velen onduidelijk. Wat is Pantone nu exact en wat wordt er mee bedoeld? Herken jij jezelf hierin? Wij vertellen alles wat je moet weten over Pantone en Pantone kleuren in deze blog.

Pantone kleuren

Pantone kleuren, die ook wel PMS (Pantone Matching System) kleuren worden genoemd, zijn kleuren die volgens een universeel kleursysteem gecodeerd zijn. Dit zorgt ervoor dat het groen dat iemand anders ziet, ook het groen is dat jij ziet. Maar bij drukwerk gebruik je toch CMYK? Ja, maar bij het hanteren van CMYK wordt het eerst over elkaar gedrukt en daarna pas worden de kleuren gemengd. Bij Pantone wordt de inkt vooraf gemixt tot de juiste kleur. Dit zorgt voor mooie, diep verzadigde kleuren. Daarnaast zien Pantone kleuren er overal ter wereld hetzelfde uit. Bij CMYK kunnen de verhoudingen verschillen.

De opmaak van Pantone kleuren

De papiersoort die je gebruikt heeft invloed op de absorptie van je inkt en kan daarmee ook de kleur veranderen. Om dit te voorkomen werkt Pantone met een code. We nemen deze even onder de loep:

 

C: Coated (gestreken) zorgt voor een grotere kleurkracht.

U: Uncoated (ongestreken) inkt wordt minder geabsorbeerd, dus geeft minder tinten weer.

M: Matte (tussen gestreken en ongestreken), ideaal voor het gebruik van lichte kleuren aangezien het niet hard verandert in het licht.

 

TCX: Textile Cotton (katoen) kleuren gedrukt op katoen.

TPX: Textile Paper (papier, tegenwoordig heb je ook TPG de duurzame versie van TPX) zijn de kleuren gedrukt op papier, deze kan je vergelijken met de stalen die je gebruikt om verf te kiezen.

T: Transparant

 

SWOP: Standard Web Offset Printing (VS, Azië) gestandaardiseerde drukkleuren voor offset- en rotatiedruk volgens de normen van de Verenigde Staten en Azië.

SWOP-Euro: Standard Web Offset Printing (Europa) gestandaardiseerde drukkleuren voor offset- en rotatiedruk volgens de normen van Euroscale.

DS: Digital SWOP

 

HC: Hexachrome (CMYK met Orange en Green)

Pantone

Wanneer kies je voor Pantone?

Pantone gebruik je voornamelijk wanneer je zeker wil zijn dat de kleuren hetzelfde zijn. Daarom hanteer je PMS kleuren het beste wanneer je omgaat met je huisstijl. Bijvoorbeeld bij het drukken van visitekaartjes. De kleuren worden evenzeer gebruikt bij zeefdruk, tijdens het drukken van bijvoorbeeld textiel.

Deze blogs zullen je wellicht ook interesseren

Misschien vind je deze case studies ook interessant