Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

2 februari 2022

DAM versus PIM systemen

Natasja Van der Jonckheyd
Digital Marketeer bij Catena Company

Digital Asset Management

Digital Assets zijn alle stukjes content (copy, foto’s, video’s, grafische ontwerpen, audio bestanden, etc.) waarover een organisatie beschikt. Een DAM systeem helpt je om die te bewaren, te beheren en te delen vanuit één centrale plek. In het DAM systeem worden de digitale assets georganiseerd op basis van de specifieke noden van een organisatie. Alle stakeholders (medewerkers, klanten, partners, etc.) hebben gecontroleerde, veilige toegang en kunnen snel en gemakkelijk vinden wat ze nodig hebben.

Digital Asset Management

Verschillen en overeenkomsten tussen DAM en PIM

Mooi! Dus DAM beheert onze digitale assets en PIM onze product informatie. Twee verschillende werelden. Toch?

Welnee! Wie bijvoorbeeld een marketingcampagne moet opzetten, beschikt graag over aantrekkelijke, creatieve content én de juiste product specificaties.

Elk bedrijf, elke organisatie heeft haar eigen specifieke noden. Die bepalen of jouw organisatie al dan niet baat heeft bij een DAM of een PIM systeem, of beide. Laten we ze even naast elkaar plaatsen.

 

 

DAM

PIM

Centraal beheer van

Digital assets

Product informatie

Vooral gebruikt door

Marketing

Ontwikkeling, productie

 

Specifieke voordelen

  • Consistente communicatie en dito merk- en klantervaring
  • Gestructureerd overzicht van beschikbare digital assets en betere benutting ervan
  • Integratie met andere martech tools mogelijk
  • Steeds correcte, up-to-date data beschikbaar
  • Categoriseren van producten
  • Versnelt processen in productontwikkeling en productie
  • Onmisbaar in e-commerce

Gedeelde voordelen

  • Verbeterde operationele efficiëntie
  • Stroomlijning klanttraject
  • Toegangscontrole en security
  • Bevordert samenwerking (intern en extern)
  • Aanpasbaar aan specifieke noden
  • In hoge mate te automatiseren

 

Uit het overzicht hierboven blijkt duidelijk dat DAM en PIM een verschillend doel hebben, ze werken met verschillende data en worden in essentie door verschillende afdelingen binnen een organisatie gebruikt. Maar bottom line doen ze wel hetzelfde: het beheren van data en zorgen dat die gemakkelijk en met de juiste rechten toegankelijk is en optimaal gebruikt wordt.

Een productiebedrijf dat white label werkt en zelf geen enkel product in de markt zet, heeft wellicht veel meer baat bij een PIM dan bij een DAM systeem. Een retail organisatie die elke week een nieuwe folder verdeelt met telkens andere producten in de aanbieding, kan niet zonder DAM (en zal heel veel baat hebben bij een integratie met een PIM). De noden zijn dus afhankelijk van de aard van de business.

DAM en PIM integreren

De grote merde in veel organisaties is het gebruik van verschillende losstaande systemen, waaruit data van het ene naar het andere over gesluisd moet worden. Vaak is de juiste data moeilijk vindbaar en moeten mensen aan de slag in systemen waar ze niet vertrouwd mee zijn. Als ze de gewenste data dan toch vinden, wordt die wel eens lokaal op een computer bewaard. Data geraakt zo verspreid en de controle en het beheer (en de waarde van de beheersystemen) gaat verloren.

Een integratie van DAM en PIM voorkomt dit. Het biedt tevens nog extra voordelen en maakt dat 1+1 meer dan 2 is! Door DAM en PIM met elkaar te verbinden, integreren organisaties al hun productinformatie met al hun digitale assets. Dit kan verregaand geautomatiseerd worden op maat van de gebruikers. Het spreekt voor zich dat de marketing medewerker gemoedsrust vindt als die niet meer wakker moet liggen of de informatie die hij de wereld in stuurt wel juist is.

Omdat DAM de opslag en de doorzoekbaarheid van de assetbibliotheek optimaliseert, helpt het ook bij het categoriseren van producten in het PIM systeem. Zo worden beide systemen op eenzelfde manier volledig doorzoekbaar en kan aan verschillende gebruikers de juiste toegangsrechten gegeven worden. Een goede taxonomie en metadata zijn daarbij de sleutel tot succes.

Met een integratie van DAM en PIM verbetert de samenwerking, verhoogt de efficiëntie en zet je jouw merken sterker in de markt. Zowel je medewerkers als je klanten varen er wel bij!

 

Bron: bynder.com

Misschien vind je deze case studies ook interessant

Meer tips & inzichten