11 oktober 2019

Boss Paints maakt packshots met 1 druk op de knop

Natasja Van der Jonckheyd
Digital Marketeer bij Catena Company

Boss Paints ontwikkelt, produceert en verkoopt kwalitatief hoogstaande verfproducten en toebehoren. Boss Paints is één van de meest outstanding bedrijven in hun sector. Een familiebedrijf in een markt die gedomineerd wordt door multinationals. Hun missie: de wereld een mooiere plaats maken met kleur.

Manueel werk met verfpotten

Voor hun productcatalogi, website en tal van andere communicatie maken ze bij Boss Paints jaarlijks meer dan 1000 packshots. Elke packshot werd manueel gemaakt en verwerkt. Dat proces verliep als volgt:
In Photoshop werden etiketten ontworpen (met verschillende specificaties, icoontjes, designs, talen enz.). Die werden vervolgens afgedrukt en op de correcte verfpotten geplaatst om er packshots van te maken. Deze packshots moesten uiteraard altijd op dezelfde manier gefotografeerd worden. Het was dus niet gemakkelijk om een consistente kwaliteit van het beeldmateriaal te bekomen (opnamepositie, belichting enz.).
De creatie van deze visuele content was dus een zeer tijdrovende bezigheid. Temeer omdat bij updates of correcties het ganse proces opnieuw doorlopen moest worden.

 

Wat kon er verbeterd worden?

Catena Company heeft in het verleden al marketingprocessen geautomatiseerd voor Boss Paints. Stefaan Geeraert, IT-Manager bij Boss Paints, vroeg om te onderzoeken of het proces van de creatie van packshots niet efficiënter kon verlopen.

Tijd- en efficiëntiewinst kon worden gerealiseerd door:

Real-time in te spelen op veranderingen: van zodra er een nieuw label of etiket is, is de verpakking klaar.
• Realiseren van een consistente kwaliteit, die vervolgens zorgt voor een éénduidige productbeleving, op elk moment en via elk medium.
• Het proces minder afhankelijk maken van grafische specialisten.
Nieuwe en moderne outputformaten mogelijk maken, zoals b.v. rendering van een PDF op een 3D afbeelding.

Zo zochten onze workflow specialisten niet alleen naar een oplossing om dit proces te vereenvoudigen, maar ook een manier om de content van de etiketten automatisch op te maken. Dat werd gerealiseerd door koppelingen te voorzien met de gebruikte PIM- en ERP-systemen.

Etiketten ontwikkelen met één druk op de knop

Etiketten ontwikkelen met één druk op de knop

Het tijdrovende werk om etiketten te maken in Photoshop werd geautomatiseerd door InDesign templates te koppelen aan de PIM-database. Er werd hiervoor rekening gehouden met de verschillende wensen op vlak van lay-out. Verschillende pictogrammen worden getoond met telkens een andere kleur en aangepaste tekst. De eisen zijn afgetoetst met de wettelijke voorschriften en reglementeringen die gelden voor deze specifieke toepassingen. Het resultaat is dat er nu automatisch een drukklare PDF van een etiket wordt gegenereerd vanuit een online tool met behulp van Adobe InDesign templates.

Geautomatiseerde aanmaak van packshots

Geautomatiseerde aanmaak van packshots

Per verpakking zijn er sjablonen aangemaakt in Photoshop. Dit is een uniek sjabloon per verfpot (afmetingen, diameter, hoogte, enz …). Van een sjabloon kunnen wel varianten bestaan met aanpassingen zoals b.v. een ander kleur van deksel of van pot.
Aan deze sjablonen worden nadien de etiketten van het product toegevoegd, welke worden aangeleverd in PDF. De output van het resultaat kan gekozen worden: PSD, TIFF, JPEG. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar voor de webshop, voor publiciteit, catalogi, fotoarchief, inventaris, publicaties, …

Resultaat boeken door samenwerking.

Resultaat boeken door samenwerking.

Om dit soort van workflow automatisaties goed uit te voeren, is een goed begrip van alle processtappen nodig. Stefaan Geeraert bevestigt: “Om dergelijke projecten te doen heb je geen leverancier nodig, maar een partner. Deze rol werd zeker opgenomen. Catena Company dacht mee, implementeerde de oplossing en verleende een uitstekende support.”
Het resultaat van deze nauwe samenwerking is een tijdsefficiënte oplossing, waar letterlijk met één druk op de knop, een etiket automatisch en foutloos wordt opgemaakt. Vervolgens wordt het etiket in Adobe Photoshop toegevoegd aan de verfpot zodat een afgewerkte packshot beschikbaar is. Dit alles gebeurt zonder enige manuele tussenkomst.

  • Campus Blairon 712
    2300 Turnhout-België
  • Tel: +32 (0)14 70 22 12
    Fax: +32 (0)14 70 22 13
  • info@catenacompany.be
  • BTW: BE0884434617
We are social
Support