Waar je ook gaat, je zal geconfronteerd worden met artificiële intelligentie. Op het nieuws, op LinkedIn, de bedrijven die je volgt… Iedereen heeft het over AI. Ik geef toe, ik ben ontzettend laat gesprongen op deze hype. Maar al wat ik nodig had om verkocht te geraken, was om de juiste tool tegen te komen. De afgelopen dagen heb ik mezelf verdiept in Adobe Firefly. En geloof me, het is een tool om ‘U’ tegen te zeggen. Adobe Firefly geeft iedereen, grafisch aangelegd of niet, de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan.
Waarschijnlijk de bekendste (en leukste) vorm van AI is de “text to image” mogelijkheid. Het enige dat je nodig hebt om deze functie te gebruiken is een hoofd vol ideeën. De resultaten die je aanvankelijk krijgt, vragen hier en daar wel enkele aanpassing, maar met het uitgebreide keuzepanel is dit een fluitje van een cent. Van leuke fantasiefiguren tot hyperrealistische productfoto’s, de keuze is aan jou. Kies het formaat, de stijl, techniek, effecten, materialen, kleuren, lichtinval en compositie die je wil en kom tot het perfect resultaat. Vanuit deze functie kan je verdergaan met generative fill.
Generative fill klinkt je vermoedelijk bekend in de oren. Deze functie is recent aangekondigd in Photoshop Beta. Heb je geen Photoshop, maar ben je toch geïnteresseerd om dit eens uit te proberen? Dan is Firefly wellicht de juiste keuze voor jou. Met generative fill kan je afbeeldingen aanpassen zoals jij ze wenst. Voeg zaken toe, verwijder storende elementen of verander de achtergrond. De generative fill van Firefly is beperkter dan die van Photoshop, maar het geeft je een voorsmaakje. Generative fill is een handige functie voor mensen die af en toe nog sukkelen met verschillende afbeeldingen samen te voegen of bepaalde zaken onopvallend te verwijderen.
Daarnaast heb je nog teksteffecten. In no time genereert AI het woord dat je intypt met het effect dat je wil. Je krijgt standaard, zoals bij de andere functies, vier verschillende versies van je prompt aangeboden. Niet tevreden? Refresh. In het rechtse panel vind je verschillende mogelijkheden terug om je resultaat lichtjes aan te passen. De ruimte die Firefly krijgt om buiten de lijntjes te kleuren, het font, de achtergrond en tekstkleur kan je naar hartelust aanpassen.
Tot slot kan je nog spelen met generative recolor. Als je deze functie met eigen voorbeelden wil gebruiken, moet je hiervoor zelf een SVG-bestand uploaden (in tegenstelling tot de andere functies). De keuze is hier beperkter dan bij de drie vorige functies. Het is wel de ideale manier om onmiddellijk variaties van je ontwerp te maken. Kleine tip: om een optimaal effect te krijgen, moet je ervoor zorgen dat er voldoende kleurdifferentiaties in je SVG-bestand zitten.
Hoe geweldig ik de tool nu ook vind, het is en blijft nog steeds een betaversie. Dit wordt soms duidelijk bij kleine details. Bijvoorbeeld het genereren van handen blijft moeizaam. Daarnaast is het nog niet toegestaan om alles wat je ontwikkelt in te zetten voor commercieel gebruik. Wat voor sommigen een heikel punt kan zijn, is dat Adobe Firefly op dit moment enkel te gebruiken is in het Engels. Maar laat dit je niet tegenhouden en begin nu al volop te experimenteren met de tool. Er staan alvast nog meer interessante functies in de wachtrij: gepersonaliseerde resultaten, tekst naar vector, tekst naar template…
Ga je alle content met Firefly genereren? Nee, zo ver gaat de tool niet. Ondanks alle middelen waarover we nu beschikken blijft het moeilijk om het exacte beeld dat je in je hoofd hebt te realiseren. De beste manier om het gewenste resultaat te behalen, is door meerdere keren de tool te gebruiken: bijvoorbeeld voor het onderwerp, een extraatje bij het onderwerp, de tekst en de achtergrond. Breng al deze bestanden samen in Photoshop en creëer één mooi geheel.
Klaar om jouw grafische skills naar een hoger level te tillen? Praat gerust eens met Geerte.
Let’s talk!